Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Γ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΕΝΑΣ ΖΩΗΦΟΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ-ΜΙΑ ΣΤΑΥΡΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 



Την Γ Κυριακη των Νηστειων η Εκκλησια μας θετει ενωπιον μας τον Τιμιο Σταυρο. Ειμαστε στη μεση της Σαρακοστης και η κουραση μας απο τη φυσικη και πνευματικη προσπαθεια, αρχιζει να γινεται αισθητη. Χρειαζομαστε καποια βοηθεια και υποστηριξη. Αυτη την αναγκη μας ερχεται σημερα η Εκκλησια να θεραπευσει θετοντας ενωπιον μας τον Τιμιο και Ζωοποιο Σταυρο, ωστε να παρουμε θαρρος, παρηγορια, δυναμη και ελπιδα για τις επομενες 3 εβδομαδες που ακολουθουν.

Πως ομως μας ενθαρρυνει και μας γεμιζει ελπιδα ο Τιμιος Σταυρος; Μας το λεει το σημερινο Ευαγγελιο: "Οποιος θελει να με ακολουθησει, ας απαρνηθει τον εαυτο του, ας σηκωσει τον σταυρο του κι ας με ακολουθει. Γιατι οποιος θελει να σωσει τη ζωη του θα τη χασει* οποιος ομως χασει τη ζωη του εξ αιτιας μου και εξ αιτιας του ευαγγελιου μου, αυτος θα τη σωσει".

Εαν, δηλαδη, δεχεσαι να συσταυρωθεις με το Χριστο, που σημαινει να παραιτηθεις απο τον εγωκεντρισμο σου και να φρεναρεις τις επιθυμιες σου, τοτε θα σωσεις τη ψυχη σου!

Εαν ομως αφησεις τη ψυχη σου ελευθερη και ασυδοτη στις επιθυμιες σου, μπορει να γλυτωνεις το κοπο, την ασκηση και τη ταλαιπωρια, αλλα χανεσαι τελικα.

Με αλλα λογια, η Εκκλησια σημερα μας προβαλλει το Τιμιο Σταυρο:

1. Για να μας θυμισει οτι χωρις τη θυσια και χωρις αυτο το εκουσιο "σταυρωμα", τη νεκρωση των εξωτερικων αισθησεων και τη μεταμορφωση ολων των ψυχικων δυναμεων, δεν θα μπορεσουμε να συναντηθουμε με τον αναστημενο Χριστο. Γιατι το βολεμα και η ανεση που εξασφαλισαμε στην καθημερινοτητα μας, δεν αφηνουν το Θεο να μπει στη ζωη μας. Γι αυτο και η λυση ειναι μονο μια: Να μαθουμε να θυσιαζομαστε στη ζωη μας. Αναλογα με την ασκηση μας και την ελευθερια της καρδιας μας, το Αγιο Πνευμα σκορπαει μεσα μας την ομορφια Του και την ειρηνη Του.

2. Για να μας δωσει θαρρος και να μας πει, οτι το εκουσιο αυτο "σταυρωμα" ειναι στην ουσια ενας ζωηφορος θανατος και μια σταυρομορφη ανασταση. Γιατι οταν ο ανθρωπος "σταυρωνει" τον ναρκισσισμο του, τις επιθυμιες του και τα κεφια του, ουσιαστικα ανοιγει χωρο μεσα του για το Θεο και το συνανθρωπο. Αν και υφισταται ενα "θανατο" στην ουσια ζωοποιειται, γιατι συντριβει την αιτια του θανατου που ειναι η φιλαυτια, ο εγωκεντρισμος, η αυτοζωη, δηλαδη μια ζωη μεσα στην αφορητη μοναξια και την απομονωση. Ζωη δεν ειναι η βιολογικη επιβιωση, αλλα η αποκατασταση των σχεσεων με το Θεο και το συνανθρωπο, η πραγματοποιηση της υπαρξης ως αγαπητικης κοινωνιας.

3. Για να μας πει, οτι τελικα, ο Σταυρος του Χριστου ειναι εκεινος που μας σωζει και οχι ο δικος μας σταυρος. Ο Σταυρος του Χριστου εδωσε νοημα στο δικο μας σταυρο. Ο Χριστος δεν μας καλει να σταυρωσουμε τον εαυτο μας για να δειξουμε τη "δυναμη" μας και τα κατορθωματα μας, αλλα για να ανοιξουμε την υπαρξη μας στην κοινωνια της αγαπης του Θεου.

Γι΄αυτο σημερα η Εκκλησια μας προβαλλει το Σταυρο του Χριστου. Οταν εισερχομενοι στον Ιερο Ναο ατενισουμε το Σταυρο του Χριστου, να παρουμε δυναμη, ευλογια, να ανανεωθουμε και να αρχισουμε το Β μερος της Σαρακοστης με καινουργιες δυναμεις και με το βλεμα στραμμενο πλεον στο Φως της Αναστασεως, που αρχιζει να γλυκοχαραζει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: