Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ε ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ

Του π.Ιωαννη Νικοπουλου

Η αμαρτωλη ζωη της Μαριας της Αιγυπτιας δεν αποκλειει την συναντηση της με τον αναστημενο Χριστο. Αυτο σημαινει οτι οπου και αν βρισκεται κανεις, οσο χαμηλα κι αν εχει πεσει, αν μεταθεσει τον ερωτα του απο τα κτισματα στον Κτιστη, αν καταληφθει απο ερωτα θεικο και πιστη ζεουσα, μπορει να πορευθει προς αυτη τη συναντηση. Κανεις δεν πρεπει να χανει την ελπιδα του και να απογοητευεται!
Εξ αλλου, απο την ορθοδοξη ασκητικη μαθαινουμε, οτι οι μεγαλοι αμαρτωλοι με τα μεγαλα παθη τους, ειναι ανθρωποι προικισμενοι με μεγαλες αρετες, με μεγαλες θεοειδεις δυναμεις, που ομως εκαναν κακη χρηση αυτων των δυναμεων και εγιναν εμπαθεις. Η διαστροφη αυτων των δυναμεων ειναι το παθος. Αντι να στρεφονται προς το Θεο, στρεφονται εναντιον του Θεου και εναντιον των αδελφων μας. Ειναι η κινηση της ψυχης παρα φυσιν.
Καθε παθος μας, κρυβει μια δυνατοτητα του εαυτου μας, που ομως την κατευθυνουμε λαθος και την αχρηστευουμε. Το παθος δεν ανηκει στη φυση μας. Ο ανθρωπος δεν πλαστηκε με τα παθη αλλα με τις αρετες, με σπερματα αρετων (που ειναι οι χυμοι της ζωης), τα οποια πρεπει να καλλιεργησει για να φθασει στην τελειωση του.
Η Μαρια η Αιγυπτια χρησιμοποιει την αγαπητικη της δυναμη σε λαθος κατευθυνση. Αντι να την χρησιμοποιησει για να απελευθερωθει απο τον εαυτο της και την ατομικοτητα της, δεχτηκε να γινει ενα αντικειμενο ηδονης και την αχρηστευσε σε μια αυτοκαταδικη της μοναξιας, στην κολαση της απροσωπης σχεσης.
Μεσα ομως απο αυτη τη κολαση ανακαλυπτει η Μαρια τις διαστασεις της αληθινης ζωης, το μεγεθος των δυνατοτητων της αγαπης και κανει το μεγαλο αλμα! Μετανοει! Αποφασιζει να αλλαξει ζωη! Ζηταει βοηθεια απο την Παναγια και η Παναγια αμεσως ανταποκρινεται.
Στρεφει σε αλλο Προσωπο την αγαπητικη της δυναμη! Παθος της υπαρξης της και αντικειμενο του ποθου της, γινεται πλεον ο Χριστος!
Το παραδειγμα της Μαριας της Αιγυπτιας μας αποκαλυπτει οτι:
-Κανεις να μην απελπιζεται απο την κατασταση του και να μην χανει την ελπιδα του οσο χαμηλα και αν εχει πεσει. Ισως, τοτε ακριβως, να αισθανθει την αναγκη της επιστροφης...
-Τα παθη δεν τα πνιγουμε, δεν τα καταστρεφουμε, ουτε τα νεκρωνουμε, αλλα τα μεταστρεφουμε και τα μεταμορφωνουμε στις αντιστοιχες αρετες. Ειναι οι "θεοειδεις" δυναμεις μας παραμορφωμενες με τη θεληση μας. Όπως η Αγία μετέστρεψε την επιθυμία της, σε ποθο για το Χριστο, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε και εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι η αμαρτία και τα σκοταδια της, αλλά το ποσο αγαπαμε το Χριστό.
- Η σωτηρια μας κατα την ορθοδοξη πνευματικοτητα, δεν ειναι δικο μας κατορθωμα, αλλα χαρισμα, δωρο του Θεου, ως ανταποκριση στην μετανοια μας και την αγαπη μας.
- Ο Θεός μας είναι ένας Θεός των εκπλήξεων, κανείς μας δεν θα πρέπει να απελπίζεται πως δεν μπορει να σωθεί. Ολα εναπόκεινται στην προαίρεσή μας. Η επιλογή είναι δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: