Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αποκαλυπτική συνέντευξη Αθανασίου Γιέβτιτς στη "Romfea.gr"


Μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» ο Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης και Ζαχουμίου κ. Αθανάσιος Γιέβτιτς.
Ο κ. Αθανάσιος μίλησε για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, για τον νέο Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο, για τον Επίσκοπο Αρτέμιο, τον Συμεών Βιλόφσκι καθώς και για την σύγκληση της Αγία και Μεγάλης Συνόδου.
Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Αθανασίου Γιέβτιτς, στον Διευθυντή της «Romfea.gr», Αιμίλιο Πολυγένη έχει ως εξής:
Σεβασμιώτατε, αυτές τις ημέρες βρίσκεστε στο Άγιον Όρος, όπου εορτάσατε για πρώτη φορά στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, τη μνήμη του γέροντα Σας, Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Πείτε μας, ποια τα συναισθήματα Σας;
Αγαπητέ Αιμίλιε, ήρθα για την πρώτη επίσημη αγρυπνία του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, με την άδεια βέβαια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Από ότι πληροφορήθηκα και η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, εόρτασε την μνήμη του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.
Ο γέροντας Ιουστίνος από χρόνια, από όλους σχεδόν τους Ορθοδόξους ανά τον κόσμο τιμόταν ως Άγιος. Επίσης πάρα πολλοί είχαν και εικόνα του. Ο π. Αθανάσιος ο Σιμωνοπετρίτης, που τον είχε γνωρίσει ένα χρόνο πριν από την κοίμησή του, έγραψε την ακολουθία του, την οποία μεταφράσαμε και στα Σέρβικα. Την ψάλαμε στη Μονή Χιλανδαρίου, ο δεξιός χορός στα Ελληνικά ο αριστερός στα Σέρβικα.
Αισθανόμαστε συνεχώς την πάρουσία του. Μάλιστα ένας νεαρός μας είπε, ότι τον είδε στον τάφο του να στέκεται και να δοξολογεί τον Ιησού Χριστό.
Χαρήκαμε πολύ στην Ιεραρχία για την Αγιοκατάταξη του. Στις 2 Μαρτίου εορτάσαμε τη μνήμη του για πρώτη φορά όλοι οι Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.
Πως είδατε την εκλογή του νέου Πατριάρχη Σερβίας, πείτε μας λίγα λόγια για την μέχρι σήμερα διακονία του.
Όπως γνωρίζετε, η εκλογή του Πατριάρχη έγινε με το σύστημα του τριπρόσωπου, η Ιεραρχία ψήφισε τρείς που θα κληρωθούν για τον Πατριαρχικό θρόνο.
Το φάκελο τράβηξε ένας ιερομόναχος πρώην Αγιορείτης, ο οποίος είναι από τα μέρη της Κροατίας, και η πρόνοια του Θεού έδωσε να εκλεγεί ο Επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος.
Ο Πατριάρχης παρόλο, ότι είναι ένας άνθρωπος ηλικιωμένος, κρατιέται πάρα πολύ καλά διανοητικά και έχει πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία.
Επίσης, φέρεται πάρα πολύ συνετά και ανθρώπινα, σκεφτείτε περιμέναμε πολλοί ιεράρχες που δεν τον ψήφισαν, ότι θα είχανε δυσμένεια. Όμως ο κ. Ειρηναίος πήγε πρώτα σ΄ αυτούς, και συλλειτούργησε στις Επαρχίες τους.
Με την Ιεραρχία έχει άψογη συνεργασία, είναι ταπεινός και παράλληλα αποφασιστικός σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Είμαστε πολλοί ευγνώμονες! Περιμέναμε περίπου ότι θα ήταν έτσι, αλλά μας εξέπληξε όλους με την στάση του, αφού κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που περιμέναμε.
Σεβασμιώτατε, τον τελευταίο καιρό ένα θέμα που ταλανίζει την Σερβική Εκκλησία, είναι το θέμα του Επισκόπου Αρτεμίου. Στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολύ καιρό κρατείτε ο πρώην πρωτοσύγκελος του Συμεών Βιλόφκσι. Υπήρξατε για λίγο καιρό Τοποτηρητής και γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα, πείτε μας τι ακριβώς συμβαίνει;

Το θέμα του Αρτεμίου και της Μητροπόλεως, και συγκεκριμένα του μοιραίου αυτού ανθρώπου Συμεών Βιλόφκσι, εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον εκκρεμεί.
Όταν ο Συμεών τελείωσε τις σπουδές από την Θεσσαλονίκη, αμέσως κατηγόρησε τον μέχρι τότε γραμματέα, Πρωθιερέα Ζόραν Γκρουίτς του Αρτεμίου. Τελικά τον καθαίρεσε ο Αρτέμιος και τον βάλανε φυλακή.
Υπήρχαν ατασθαλίες οικονομικές και αυτό μέρα με την ημέρα χειροτέρευε, μετά ο Συμεών μπήκε στη θέση του Πρωθιερέα Ζόραν, και πήρε στα χέρια του όλη την εξουσία. Κυρίως όμως η σύγκρουση του Αρτεμίου, είναι με την Ιεραρχία και τη Σύνοδο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα προγράμματα ήθελε δύο Σέρβους και δύο Αλβανούς, όπου στην επιτροπή αυτή η Σερβική Εκκλησία είχε το δικαίωμα του«βέτο», δηλαδή αν δεν συμφωνούμε σταματάμε και τότε δεν έρχονται και χρήματα.
Ο Αρτέμιος όμως το αρνιόταν αυτό ρητώς, δεν μπορεί να μετέχουν οι Συτάριοι Αλβανοί οι οποίοι γκρέμισαν το Κόσοβο, όμως η Ιεραρχία όρισε ότι όλοι πρέπει να μετέχουν και ας είχανε λάβει μέρος στις καταστροφές.
Το ανέθεσε στον βοηθό του Επίσκοπο Θεοδόσιο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ντέτσανι, ο οποίος ήταν ο εξουσιοδοτημένος από την Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας.
Όταν έγιναν οι ανανεώσεις όλων αυτών των βασικών κτιρίων και άλλων, ο Αρτέμιο δεν τα δεχόταν, όπως το Επισκοπικό Μέγαρο στη Πριζρένη, τον Καθεδρικό ναό στην Πρίστινα, ένα ναό στο Πέτς, στην Τσακόβιτσα και σε άλλα μέρη.
Ο Επίσκοπος Θεοδόσιος τα παρέδωσε όμως στη Σύνοδο, και άρχισαν έρευνες το τι γίνεται στην Μητρόπολη Ράσκας.
Το Μάιο του 2006, βγαίνει απόφαση της Ιεραρχίας παρακαλώ από μια επιτροπή στην οποία συμμετείχα και εγώ προσωπικά, όπου βρήκαμε πάρα πολλές ατασθαλίες.
Τότε ζητήσαμε από τον Αρτέμιο να διαλύσει την ομάδα αυτή με τον Συμεών και τον κουμπάρο του, διότι υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα που φεύγουν από τον λαό του Κοσσόβου. Διότι ότι δίνει ο καθένας, το δίνει για το λαό του Κοσσόβου και όχι για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια τι έγινε;

Κοιτάξτε, η Ιεραρχία ζήτησε από τον Αρτέμιο να περάσει τον Συμεών από δικαστήριο και να τον βγάλει από όλες τις υποχρεώσεις της Μητροπόλεως. Όμως άδικα! Ο Συμεών όλο και περισσότερο εγκαθίσταται, έγινε και αρχιερατικός επίτροπος, και εκτόπισε τον βοηθό επίσκοπο Θεοδόσιο και να αναλάβει αυτός τα πάντα (Διοικητικά, Οικονομικά κ.α.).
Κατά περίεργο τρόπο ο Αρτέμιος δεν απαντούσε στην Ιεραρχία, μετά αρρώστησε και ο μακαριστός Πατριάρχης Παύλος, και έτσι κατόρθωσε δύο ολόκληρα χρόνια να ξεγελάει τη σύνοδο, την οποία τότε διοικούσε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ως αντικαταστάτης του Πατριάρχη. Πάντως, να ξέρετε, ότι αναμένεται η εκτέλεση των αποφάσεων του 2006.
Τώρα όμως ήρθε νέος Πατριάρχης και πάλι ο Αρτέμιος απέφυγε και την επιτροπή να κάνει την πρώτη έρευνα, απέφυγε και την δεύτερη, αλλά και την τρίτη που πήγε στις 10 Φεβρουαρίου, όπου ήταν ο Αμφιλόχιος και ο Ερζεγοβίνης Βασίλειος.
Σκεφτείτε τον κάλεσε η Ιερά Σύνοδος να έρθει στο Πατριαρχείο, και ήρθε ψεύτικα στους διαδρόμους για να βρει μόνο τον Πατριάρχη. Όμως ο Πατριάρχης του είπε: «Δέσποτα μου, έλα στη Σύνοδο στις 11:00 που θα συνεδριάζουμε». Αυτός τελικά δεν ήρθε! Μετά διέδιδε δεξιά και αριστερά, ότι δεν με θέλανε.
Εν πάση περιπτώσει στις 11 Φεβρουαρίου, βγήκε τελεσίδικη απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα διότι δεν δεχόταν τρεις αλλεπάλληλες επιτροπές. Και σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, όταν ένας επίσκοπος αρνείται να υπακούσει στην ιεραρχία και να δεχθεί επιτροπές οι οποίες είναι σταλμένες από την Ιεραρχία, υπόκειται σε καθαίρεση.
Είπατε ότι βρήκατε οικονομικές ατασθαλίες.
Σκεφτείτε βρήκαμε 15 φακέλους, από ένα 1 κιλό ο καθένας! Δεν βρήκαμε όμως μόνο οικονομικές ατασθαλίες, αλλά και κανονικές παραβάσεις. Ο Συμεών π.χ. λειτουργούσε με αντιμήνσιο του Επισκόπου Αρτεμίου, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Σάββα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μνημόνευε τον Αρτέμιο…
Πήγαν και το αφαίρεσαν από την Μητρόπολη το αντιμήνσιο και δεν τον τιμώρησε τον Συμεών! Πρόσφατα στην εορτή του Αγίου Νικολάου, ο Συμεών λίγο πριν την Θεία λειτουργία έβγαλε τα άμφια του, όταν είδε ότι θα λειτουργήσει και ο βοηθός επίσκοπος του Αρτεμίου, Θεοδόσιος.
Αυτό σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες 8ος και 9ος Αποστολικός, είναι για καθαίρεση! Αμφισβητεί την Θεία Λειτουργία, την γνησιότητα των λειτουργών ιεραρχών κ.ο.κ.
Ο Αρτέμιος έκανε και άλλες παραβάσεις, ίδρυσε δύο μοναστήρια εκτός της Μητροπόλεως του. Απέκτησε και δύο σπίτια στο Βελιγράδι και ένα τρίτο σε άλλη Μητρόπολη! Και ερωτώ με τι χρήματα τα απέκτησε;
Κάθε τόσο έδωνε συνεντεύξεις και έλεγε: «Μην ανακατεύστε στη Μητρόπολη μου, καταπατάτε τα κανονικά μου δικαιώματα». Ναι αδελφέ Αρτέμιε, αλλά όταν πρόκειται για οικονομικά θέματα, τότε η αρμοδιότητα σου δεν είναι κανονική.
Διότι τα κτίρια, τα κτήματα, οι ναοί ανήκουν στο Πατριαρχείο, δεν είναι ιδιοκτησία του Επισκόπου, ούτε καν της Επισκοπής. Διότι το νομικό πρόσωπο είναι το Πατριαρχείο.
Μετά η Σύνοδος έβαλε εμένα ως εφησυχάζων για Τοποτηρητή, διότι ήξερα πολύ καλά την εκεί κατάσταση. Εγώ του είχα πει του Αρτεμίου και του είχα γράψει στα τέσσερα χρόνια 8 επιστολές, τα οποία κατέθεσα και στην Ιεραρχία.
Εκεί του έγραφα: «Δέσποτα μου, πρόσεξε αυτόν τον Συμεών. Ο άνθρωπος είναι ύπουλος, κλέφτης, ψεύτης και δεν σου κάνει καλό. Θα βγουν σύντομα στην επιφάνεια πολλά άσχημα πράγματα». Αυτός όμως δεν τα δεχόταν αυτά που του έγραφα.
Τελικά, όταν μπήκα Τοποτηρητής στην Επισκοπή Ράσκας, έστειλα τον Συμεών αμέσως σε δικαστήριο, εκτελώντας έτσι την απόφαση της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας.

Τώρα τι γίνεται με τον Συμεών Βιλόφσκι;
Θα σας πω! Ο Συμεών τώρα είναι καθηρημένος για παραβάσεις νομικές και για οικονομικές ατασθαλίες. Παράδειγμα πήρε ένα αυτοκίνητο ακριβό που του χάρισε το Υπουργείο, και το πούλησε σε ένα ιδιώτη 1.000 ευρώ ενώ κοστίζει 60.000, και μετά να του το χαρίσει αυτός για να το έχει ως δικό του. Μ΄ αυτό ήρθε και στην Ελλάδα, αλλάζοντας στα σύνορα…
Εν΄ τω μεταξύ το δικαστήριο προχώρησε τον καθαίρεσε, και εν συνεχεία το δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας, επικύρωσε και αυτό με την σειρά του την καθαίρεση. Ο Συμεών σήμερα είναι λαϊκός!
Να αναφέρω και κάτι άλλο. Ο Συμεών Βιλόφσκι, μάντεψε θα έλεγα τι θα γίνει και στις αρχές Ιανουαρίου επεσκέφθη τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, με συστατική επιστολή του Αρτεμίου. Για να τον δεχθεί ο Μητροπολίτης Πειραιώς του είπε, ότι τον καταδιώκουν ως αντιοικουμενιστή. 
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι κανείς δεν καταδιώκει κανέναν στη Σερβία, ούτε Οικουμενιστές, ούτε αντιοικουμενιστές. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, δεν ασχολούμαστε με τα ζηλωτικά.
Επίσης να σας πω, ότι ο Άγιος Πειραιώς ενημερώθηκε τότε από τον Μητροπολίτη Μπάτσκας για τον Συμεών και αμέσως ο κ. Σεραφείμ επέστρεψε πίσω τα χαρτιά και του είπε: «Παιδί μου είπες ψέματα, να πάς να δώσεις λόγο για όλα αυτά που σε κατηγορούν».
Κλείνοντας, να ξέρετε ότι ο Συμεών προσέλαβε ακριβούς δικηγόρους και μήνυσε με ψεύτικες κατηγορίες εμένα και άλλους δύο δικηγόρους. Επίσης μήνυσε την Σύνοδο της Εκκλησίας, στο Συνταγματικό δικαστήριο της Σερβίας για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βλέπετε θράσος που έχει αυτός ο άνθρωπος!
Σεβασμιώτατε, ο Επίσκοπος Αρτέμιος που μένει τώρα;
Ο Αρτέμιος τώρα βρίσκεται στο Κόσσοβο, διότι η Ιεραρχία δεν θέλει να φύγει από την περιοχή του, γιατί αν δεν είναι εκεί θα κάνει πολλά πίσω από την πλάτη μας.
Έχει στο πλευρό του περίπου 30 ανθρώπους, δεκαπέντε μοναχούς από την Μονή Μαύρο Ποτάμι, τους Αρχαγγέλους και 5 με 6 μοναχές από άλλα μοναστήρια. Από τους 200 μοναχούς και μοναχές, μόνο τριάντα (30) είναι σε ανταρσία. Αν και θέλουν να φύγουν εμείς δεν τους δίνουμε απολυτήριο.
Ο Αρτέμιος πήρε τέσσερεις οι οποίοι θα πληρώνονται, θα έχει το αυτοκίνητο του και θα μένει σε ένα μοναστήρι, μεταξύ Καρλοβικίου και Μιτροβίτσα, είναι βόρεια από το Βελιγράδι.
Ήδη η Σύνοδος συμφώνησε να μένει εκεί και να έχει μαζί του άλλους τέσσερεις (διάκος, ιερέας, οδηγός και μάγειρας), διότι έχει προβλήματα με την καρδιά του, έχει αρτηριοσκλήρυνση και πρέπει να τον φροντίζουν.
Δυστυχώς ο Αρτέμιος, βγαίνει πάλι με δηλώσεις και λέει, ότι τον κρίναμε χωρίς δικαστήριο και με καταδικάσανε χωρίς αποδείξεις. Στην Ιεραρχία δεν σας το κρύβω τέθηκε και θέμα καθαιρέσεως, όμως οι Αρχιερείς είπανε ότι δεν κάνει να ντροπιαστούμε ενώπιον του Σερβικού λαού του Κοσσυφοπεδίου, ένας φτωχός λαός ο οποίος περίμεναν βοήθεια και τα έτρωγαν οι άλλοι γύρω από τον Αρτέμιο.
Εδώ στο Άγιον Όρος, ζήτησε κανείς να μάθει για την υπόθεση;
Ναι.. Μου είπε ένας προχθές στο μοναστήρι, ότι ο Αρτέμιος ήταν τόσο Άγιος που δεν μπορούσε να πιστέψει πως οι άνθρωποι που ήταν γύρω του, τον εκμεταλλεύτηκαν και έκλεβαν χρήματα.
Του απάντησα ως εξής: «Πάτερ μου, αυτά είναι ωραία λόγια αλλά δυστυχώς ο Αρτέμιος είχε πολύ μεγάλους κλέφτες γύρω του. Αν αυτός δεν το καταλάβαινε, που ειλικρινά αμφιβάλω ότι δεν το ήξερε, πέφτει το σφάλμα σε εκείνον διότι αυτός είναι υπεύθυνος».
Στο δια ταύτα Σεβασμιώτατε..
Κοιτάξτε αν τον δικάσουμε θα βγούνε στην επιφάνεια πάρα πολλά! Του ζητήσαμε να παραιτηθεί και δεν ήθελε, και αναγκαστήκαμε να το κάνουμε εμείς.
Μπορεί να ιερουργεί και να εξομολογεί, αλλά μόνο με την άδεια του τοπικού Ιεράρχη. Διότι δεν μπορεί να κυκλοφορεί και να κάνει περιοδείες χωρίς την άδεια του τοπικού μητροπολίτη.
Ο Αρτέμιος κ. Πολυγένη, ενδιαφερόταν μόνο για τα μοναστήρια τα ζηλωτικά που λέμε στην Εκκλησία, και όχι για την μητρόπολη. Τον Αρτέμιο τον ζημίωσε η σκέψη ότι ο πνευματικός είναι πάνω από όλους, ξεχνώντας ότι είναι Αρχιερέας του Χριστού και Ποιμέναρχης.
Ο άλλος κόσμος εκτός από τα μοναστήρια τι είναι τούβλα; Μόνο τα δικά του πνευματικοπαίδια υπάρχουν γι΄ αυτόν; Αυτή η πολυτέλεια δεν υπάρχει στους ιερούς κανόνες, ο Αρτέμιος έπεσε δηλαδή θύμα της απερισκεψίας του και της ανευθυνότητας του, από ανθρώπους όπως αυτός ο επικίνδυνος Συμεών.
Σεβασμιώτατε, πριν λίγες ημέρες που ήμουνα στη Ρωσία για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Πατριαρχείο Μόσχας, ο κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για τη σύγκληση της  Μεγάλης Αγίας Ιεράς Συνόδου. Πως το σχολιάζεται αυτό;
Εγώ είχα πει στη Γενεύη που ήμουνα τον Ιούνιο για τη διασπορά, να γίνει η μεγάλη Σύνοδος αλλά να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα. Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να αναφερθεί και να επιβεβαιώσει τις 7 Οικουμενικές Συνόδους.
Κατά τη γνώμη μου όχι μόνο εφτά (7) διότι έχουμε και άλλες, του Φωτίου τη μεγάλη σύνοδο του 880, του Παλαμά τις δύο συνόδους 1340 και 1351 κ.ο.κ.
Με άλλα λόγια να μην είναι μόνο λεπτολογίες, δηλαδή περί νηστείας κ.α., τα οποία χρειάζονται και πρέπει να ρυθμιστούν, και πρέπει να γίνει και γι΄ αυτά η Σύνοδος.
Αλλά επειδή αρχίσαμε με τον π. Ιουστίνο Πόποβιτς να τελειώσουμε και μ΄ αυτόν, ο οποίος είχε γράψει το εξής: «Μην βιαστείτε βρε παιδιά». Νομίζω ο ίδιος βοήθησε να μην γίνει άμεσα, διότι ήταν κάτι βιαστικό.
Δεύτερον, πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ να γίνει συνεργασία πράγματι πανορθόδοξη και όχι να γίνει νομενκλατούρα ορισμένων ανθρώπων που κάθονται και μαζεύονται στο Σαμπεζύ, στο Βελιγράδι, στη Μόσχα και αυτοί αποφασίζουν και ράβουν και κόβουν ότι θέλουν.
Άμα δείτε τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ΄ αυτές τις επιτροπές, αυτό σε κάνει να είσαι λίγο επιφυλακτικός! Διότι όλοι τους, είναι με τους διαλόγους, όπως λέμε εμείς, μεταγγίζουμε από ένα δοχείο στο άλλο και το περιεχόμενο είναι περίπου το ίδιο.
Θα πρέπει πράγματι να λάβουν μέρος οι Εκκλησίες, οι Ιεράρχες, και όχι να έρχεται ένας της τάδε Εκκλησίας σε όλες τις αντιπροσωπείες για όλα τα θέματα. Εμείς οι θεολόγοι λέμε: «Αυτός ήταν σε όλα τα δυνατά και αδύνατα συνέδρια», για όλα είναι υπεύθυνος!
Αυτό δεν το λέω για να ξεφτίσω την μεγάλη πρόθεση για τη σύγκληση, αλλά δεν σταμάτησε και το Άγιον Πνεύμα να ενεργεί! Υπάρχει ενότητα των ορθοδόξων αλλοίμονο, ούτε διακόπηκε με την διασπορά παρόλο τα μεγάλα προβλήματα.
Θέλει προσοχή, προσευχή θέλει προεργασία και πάνω απ΄ όλα θέλει συμμετοχή όχι με ανθρώπους κατ΄ επιλογή, το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση!! Δεν μπορεί ένας να είναι κατάλληλος για όλα…
Ρωτήστε τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, του Φαναρίου, της Σερβίας, της Ρουμανίας, που έρχεται ο βοηθός του Πατριάρχη και ράβει και κόβει και οι παρόντες επίσκοποι σιωπούν…. Αυτό κ. Πολυγένη δεν είναι καθόλου σωστό!
Επαναλαμβάνω πρέπει να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος και ελπίζω να γίνει, αλλά όπως έλεγαν και οι Τούρκοι: «Αχ, να είχα τη δεύτερη σκέψη του Ρωμιού». Νομίζω η δεύτερη σκέψη των Ορθοδόξων, πιστεύω πάντα είναι καλύτερη!!
Τέλος, θέλω να εκφράσω μεγάλες ευχαριστίες σε εσάς προσωπικά κ. Πολυγένη και στη«Romfea.gr», που πάντα είναι πρόθυμη να έχει ειδήσεις από την Σερβική Εκκλησία, όπως και το ενημερωτικό γράμμα που σας είχα στείλει από το Κόσσοβο, το οποίο ήταν λίγο σκληρό αλλά έτσι είναι τα πράγματα.
Ο Αρτέμιος ήταν αδελφός μου, και τώρα αδελφός μου είναι, αλλά δεν μπορεί οι άνθρωποι που τον περιβάλουν να κοροϊδεύουν την Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας και να την αμφισβητούν….
Σεβασμιώτατε, Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση…
Εγώ σας ευχαριστώ, εύχομαι καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό για την Ορθοδοξία έργο Σας.
Πηγή:Romfea.gr




11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

π. Νικόπουλε
παραθέτετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αθανασίου αλλά περικόπτετε τον αποχαιρετισμό του Αρτεμίου και δεν αναφέρεστε καθόλου στη συνέντευξή του.

Ερώτημα στον Γιέφτιτς: αφού ο Συμεών είναι κρατούμενος στη Θεσσαλονίκη πώς τον δίκασαν σε εκκλησιαστικό δικαστήριο στο Βελιγράδι;
Αυτά μόνο στα δικαστήρια του Τίτο γίνονταν !
Κατεδίκασαν κλήρικό σε καθαίρεση χωρίς να μπορεί να απολογηθεί.
Και αυτό λέγεται Εκκλησία του Χριστού;
Ντροπή και έλεος π. Νικόπουλε..............
Κατά τα άλλα η βαθειά θεολογία μας μάρανε.........
Συγγνώμη αλλά τους συχαίνομαι!

Ανώνυμος είπε...

"Δυστυχώς ο Αρτέμιος, βγαίνει πάλι με δηλώσεις και λέει, ότι τον κρίναμε χωρίς δικαστήριο και με καταδικάσανε χωρίς αποδείξεις".
Η συνέντευξη του Αθανασίου επιβεβαιώνει ότι τον Αρτέμιο τον καταδίκασαν χωρίς δικαστήριο.
Τελικά ο Αρτέμιος δικαίως διαμαρτύρεται ως καταδικαστείς αλλά μη δικασθείς!

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια προηγούμενου σχολίου. Κοιτάξτε τι ομολογεί ο Αθανάσιος, χωρίς αιδώ: "Κοιτάξτε αν τον δικάσουμε θα βγούνε στην επιφάνεια πάρα πολλά! Του ζητήσαμε να παραιτηθεί και δεν ήθελε, και αναγκαστήκαμε να το κάνουμε εμείς".
Αν είναι αλήθεια έτσι όπως ωμά τα ομολογεί ο Αθανάσιος ένα σκέφτομαι: Καλά δεν ντρέπεται ολόκληρη Σύνοδος να εκδιώκει έτσι ένα Επίσκοπο.

Ανώνυμος είπε...

Ανοικτή Επιστολή


Ερημίτου Ασκητού


προς τον επίσκοπον


Αθανάσιον Γιέφτιτς


Τό λάθος, ἄν τό κάνεις μέ ἀγάπη, εἶναι σωστό·

τό σωστό, ἄν τό κάνεις μέ μίσος, εἶναι λάθος.

Ἔτσι τά μετράει ὁ Θεός.


Σεβαστέ μου π.Ἀθανάσιε,


Κάποιοι μοῦ ἔφεραν τήν συνέντευξή σου ἤ, καλύτερα ἐγώ θά πῶ, ἀπολογία σου γιά τήν σφαγή τοῦ ἀδελφοῦ σου Ἀρτεμίου, τοῦ πρό πολλοῦ μεταξύ τῶν ἁγίων συγκαταριθμηθέντα.


Τόν πουλήσατε ὅπως πούλησαν τόν Ἰωσήφ τά ἀδέλφια του.


Τόν στερήσατε ἀπό τά πνευματικά του παιδιά.


Τόν ἐξορίσατε σάν τόν ἐξόριστο ἅγιο Ἰουστῖνο, ἐσεῖς π.Ἀθανάσιε, τά ἀδέλφια του.


Ἡ Ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται ἀπό τήν Παλαιά Διαθήκη μέχρι σήμερα.


Ἡ ζωή δέν εἶναι φιλοσοφία μέ μίσος, ἀλλά ἁπλότης μέ ἀγάπη.


Δέν ἔφτασαν ὅλα αὐτά;


Δέν σᾶς συγκινεῖ ὅτι ἕνα παιδί σας βρίσκεται στά κρατητήρια;


Τό καθαιρέσατε, τό ἀποσχηματίσατε, τό ἀφορίσατε καί συνεχίζει ἡ κακία νά πρυτανεύει στή ζωή σας.


Ἤρθατε τώρα καί συνεχίζετε τήν συκοφαντία.


Ντροπή στόν Ἐπίσκοπο!


Ντροπή στόν πατέρα!


Ντροπή σ᾿ ὅλους σας!


Δέν θά ἤθελα νά πλατύνω τό λόγο μου περισσότερο.


Ἡ συνείδησή σας ποτέ δέν πρόκειται νά σᾶς ἀφήσει ἥσυχο –ἐάν ὑπάρχει ἔστω καί ἐλάχιστη.


Ὁ πουλημένος Ἰωσήφ θά γίνει πιό πλούσιος καί ὅταν φθάσετε καί νοιώσετε τήν πεῖνα, τήν φτώχεια τήν πνευματική, θά ἀνοίξει τά ἀμπάρια του γιά νά σᾶς χορτάσει...


Καλό Παράδεισο, π.Ἀθανάσιε.


Καλή λευτεριά ἀπό τήν χώρα τοῦ μίσους καί τῆς κακίας σέ σᾶς καί τούς ἐμπόρους πού ἔκαμαν ἐμπόριο τόν ἀδελφό τους, τόν ἅγιο Ἀρτέμιο καί τόν φυλακισμένο Συμεών.


Καλό Παράδεισο,


π.Ἀθανάσιε,


π.Ἀμφιλόχιε,


π.Εἰρηναῖε,


π.Θεοδόσιε...


Καλό Παράδεισο!

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Ολοι ανώνυμοι; Και ο ερημίτης ασκητής;Ελεος...Προς τι ο φόβος;Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ανώνυμος είπε...

Οι ανώνυμοι ομιλούν,
οι επώνυμοι σιωπούν.
Εσείς π. Ιωάννη, στα ερωτήματα σιωπάτε, παρ' ότι έχετε εκφραστεί εναντίον του Αρτεμίου, χωρίς όμως στοιχεία.
Το επιχείρημα υπακοή στον Επίσκοπο όταν αυτός καταπατά τους κανόνες και την ηθική δεν πείθει.

Γιωργος απο Πολυγυρο είπε...

Kατ' αρχάς το κείμενο του ερημίτη ασκητή, δημοσιευτηκε στο ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΙ και ίσως οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν το ονομα του και να μην το αποκαλυπτουν.

Δευτερον.

πατερ Νικοπουλε γιατι δεν δημοσιευετε την απαντησι του αδικως διωκομενου Συμεων Βιλόβσκι ενω δημοσιευσατε φαρδια πλατεια τα γραφομενα του Γιεφτιτς και οχι μονο μια φορα αλλα πολλες φορες;
Που ειναι η αντικειμενικοτητα σου;
Που ειναι η ευαισθησία σου;
Ππου ειναι η ιερατικη σου ευσυνειδησια;
Ποιο Ευαγγελιο σου διδαξε αυτο το ηθος και αυτο το υφος;
Των δεσποταδων;
Ηθελα ναξερα με τι καρδια πατε και λειτουργειτε εσεις οι κληρικοι οταν φθανετε μεχρι και στο αποτροπαιο εγκλημα να σφαγιαζετε το δικαιο του αλλου;
Και πως κοιμαστε τον υπνο του δικαιου;
Τελικα μου φαινεται οτι αλλος ειναι ο δικος σας θεος και αλλος ο δικος μας Θεος.
Αλλοιως δεν εξηγουνται τα συμβαινοντα.

Προσεξε π. Νικοπουλε.
Συμβαλλεις και εσυ στον σφαγιασμο του Αρτεμιου και του αρχιμανδριτου Συμεων με το να αποκρυπτεις την ΑΛΗΘΕΙΑ μη δημοσιευοντας την.
Κριμα.

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Ειστε ανώνυμοι και κρύβεστε κάτω απο την ανωνυμία, υβρίζετε Πατριάρχη, Επισκόπους, ολόκληρη τη Σύνοδο...δεν αποδέχεστε την Εκκλησία του Χριστού ως εχει και ζητάτε και τα ρέστα;Και μιλάτε για συνείδηση;Κι εγω τι φταίω;Μπορεί ο Σεβασμιώτατος Αρτέμιος και ο Συμεών Βιλόβσκι να ειναι υπεράνω της Αγίας και Αρχιερατικής Συνόδου;Ποιόν Θεό πιστεύετε;Μάλλον κάποιον αλλον οπως το ομολογείτε...

Γιωργος απο Πολυγυρο είπε...

Αξιοσεβαστε πατερ Νικοπουλε
Δεν ειμαι και τελειως ανωνυμος.
Δινω ενα ονομα και τον τοπο διαμονης μου.
Γιατι ανωνυμος;

Εσυ εχεις ενα μπλογκ και γραφεις μονον τα κατορθωματα των μεμιασμενων που καταπατουν καθε ιερο και οσιο.
Και ασφαλως ο αδικουμενος Αρτεμιος και ο αδικουμενος Συμεων οταν καταπατουνταιι τα στοιχειωδη δικαιωματα τους εχουν μαζι τους τον Κυριο και τους αγιους.

Και η αρχιερατικη συνοδος, οπως την λες, δεν εχει ουτε τον Κυριο, ουτε τους αγιους αλλα καποιον Αλλον.

Αγιε πατερ, λεγει η δικη μου η Αγια Γραφη εαν δεν υπερβειτε την δικαιοσυνη των γραμματεων και των Φαρισαιων δν θα εισελθετε εις την Βασιλειαν των Ουρανων.
Και τοτε και τωρα τι να την κανουμε μια τετοια αρχιερατικη συνοδο;
Αφου ενεργει τα εργα του διαβολου, θα παη και στον Διαβολο.
Θαναι σαν την συνοδο των γραμματεων και των Φαρισαιων υποκριτων.

Εσυ ομως πατερ,λες δεν φταις.
Τοτε γιατι δημοσιευεις μονον την μια πλευρα, την πλευρα των ισχυρων;
Σε αυτο δεν μου απαντας.
Γιατι;
Τοσα γραφεις για τους αλλους, δεν εχεις και λιγο χωρο και για τους καρατομημενους απο τους φιλους σου;
Παει το κυρος των φιλων σου πατερ Νικοπουλε.
Μετα απο οσα συνεβησαν στο προσωπο του Αρτεμιου θα πρεπει να βαλουν στον λαιμο τους ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ πετρα και να πεσουν στην θαλασσα.

Και μια παρατηρησι ακομα.
Αυτα που γραφεις για τον Ελισσαιο Σιμωνοπετριτη.
Μηπως οι πατερες αγνοουν οσα εγκληματα συμβαινουν στη Σερβια;
Μηπως δεν ενημερωθηκαν σωστα;
Κατι τετοια μαθαινω.
Στην Χαλκιδικη μενω μην το ξεχνας και το Αγιον Ορος το επισκεπτομαι τακτικα.
Προσεξε πατερ ολα θα γινουν ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ.
Και τοτε η τρόϊκα των ΤΡΙΩΝ θα χαση καθε υποληψι.
Αναμεινατε.

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Αγαπητέ μου,
Λέτε οτι σφαγιάσθηκε ο Αρτέμιος μα αίματα δεν βλέπω...Λέτε οτι καρατομήθηκε... μα κεφάλι δεν βλέπω...Αντίθετα τακτοποιήθηκε μια χαρά στο μοναστήρι...Λέτε οτι αδικήθηκε και παραπονιέστε συνεχώς...Μα οι Αγιοι παρ' οτι εδιναν το αιμα τους και τη ζωή τους δεν μουρμούριζαν ουτε κλαψούριζαν...αλλά με χαρά περίμεναν το μαρτύριο και με αγάπη αντιμετώπιζαν τους δημίους τους...Εαν ειναι φίλος του Θεού ο Αρτέμιος(εγω πιστεύω οτι ειναι), γιατί εσείς δεν τον αφήνετε να αγιάσει και τον προκαλείται συνέχεια;
Και κάτι αλλο...Εαν δεν σας ικανοποιεί αυτή η εκκλησία των "μεμιασμένων", που "καταπατούν κέθε ιερό και οσιο", γιατί δεν αποχωρείτε;Απλό ειναι το θέμα...Μην βασανίζεστε ουτε εσείς ουτε οι συνάδελφοι σας...Αφήστε τον Αρτέμιο ησυχο μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας και εσείς τολμήστε!!!
Με την αντορθόδοξη νοοτροπίας σας,την παπικοπροτεσταντική θεολογίας σας και τον αδιέξοδο ζηλωτισμό σας ταλανίζετε την Εκκλησία του Χριστού και βλάπτετε το εαυτό σας...
Θα συνιστούσα ψυχραιμία, αντιπαράθεση χωρίς υβρεις και μεγαλόστομες εκφράσεις, σεβασμό στην Παράδοση τόσων αιώνων και επανεξέταση των κριτηρίων σας...
Ψυχραιμία...και οχι λάδι στη φωτιά...αλλωστε υπάρχει και η αλλη λύση...ευκολη μέν, οδυνηρή δε...

Ανώνυμος είπε...

Αθανάσιος Γιέβτιτς:
http://mymartyrdom.com/tombstone.jpg

Οι Άγιοι είναι πολύ σαφείς για όσους λένε πώς είναι χριστιανοί αλλά δεν είναι και τί κάνουμε με αυτούς για να τους βοηθήσουμε.