Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Επι τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημων Ιουστίνου

Στο Μοναστήρι Τσέλιε στο Βάλιεβο, την Δευτέρα 14/6/2010, πανηγυρικώς εόρτασαν την μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιουστίνου Πόποβιτς, πρώτη φορά από τοτε που η Αγία Αρχιερατική Σύνοδος της Σ.Ο.Ε. κατά την φετεινή τακτική συνεδρίαση της ομόφωνα αποφάσισε την αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος.

Παρουσία ανω των 2.000 πιστών από ολες τις περιοχές της Σερβίας ετελέσθη πολυαρχιερατική Θ.Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.Αμφιλόχιος Ράντοβιτς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, στο κήρυγμα του ετόνισε ότι παν ο,τι ο νέος ισαπόστολος Ιουστίνος συνέγραψε, μετέφρασε και εκανε στην επίγεια ζωή του, μαρτυρεί το ονομα του Χριστού και ευλογεί τον Θεό Πατέρα κι Εκείνον τον οποίον Αυτός απέστειλε και εν τω Οποίω μας εξέλεξε.
«Όλες οι σημειώσεις του, ακόμα κι εκείνες από την εποχή της νεότητος, μαρτυρούν τη βαθειά και σταθερή πίστη του, τη γνώση του  ζωντανού Θεού του φανερωθέντος εν τω Χριστώ τω Κυρίω, και παν ότι εκανε και σκεφτόταν, μέχρι της τελευταίας αναπνοής την ημέρα του Ευαγγελισμού, ολο αυτό είναι ένα υπέροχο τραγούδι, θαυμάσιο ποίημα, το πιο ομορφο τραγούδι….το τραγούδι για τον Θεάνθρωπο Χριστό. Ο Θεάνθρωπος ηταν και παρέμεινε γι’ αυτόν το παν και τα πάντα!... 
….Κάθε λαός λαμβάνει και κάποιον μεγάλο ανθρωπο στην ιστορία του και στην νεώτερη ιστορία. Εμας, ως λαό του Θεού με προορισμό σ’ αυτές τις περιοχές να δώσει τους καρπούς της υπαρξης του, ο Κύριος αυτούς τους εσταυρωμένους καιρούς μας επροίκησε με τίμιους και ειλικρινείς ανθρώπους, μεταξύ δε ολων αυτών ιδιαιτέρα θεση καταλαμβάνουν ο Αγιος Πατήρ Νικόλαος Αχρίδος και ο πανορθόδοξος νεοφανείς αγιος και φωτιστής Πατήρ Ιουστίνος, του οποίου το ονομα διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο…» 


Δεν υπάρχουν σχόλια: