Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ενα βιβλίο για τον Μακαριστό Χριστόδουλο

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου
Ευγνωμοσύνης απαύγμασμα και καρπός είναι το βιβλίο «Ο υψιπέτης αετός», του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.Χρυσοστόμου. Ως γνωστόν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, όταν ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο Αθηνών ο μακαριστός Χριστόδουλος, υπηρετούσε ήδη στην Ιερά Σύνοδο. 

Από την πρώτη στιγμή ο νέος Αρχιεπίσκοπος, περιέβαλε τον τότε Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο με πολλήν αγάπη τον τοποθέτησε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και αργότερα εισηγήθη στην Σεπτή Ιεραρχία την προαγωγή του εις Μητροπολίτην Πατρών.
Στο ως άνω βιβλίο περιλαμβάνονται ομιλίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας αφορώσες στο πρόσωπο του Σεπτού Πρωθιεράρχου και εν όσω ζούσε αλλά και μετά την κοίμησή του. Επίσης υπάρχει φωτογραφικό υλικό με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και κυρίως από τις επισκέψεις του στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Στον πρόλογο ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των άλλων, γράφει: «Πόνεσε ο κόσμος όλος για την αναχώρηση του Μεγάλου Ιεράρχου. Τον έκλαυσαν μικροί και μεγάλοι. Εθρήνησαν για την, κατά το ανθρώπινον, απώλεια όσοι κρεμάστηκαν από τα χείλη του, όσοι πίστεψαν στον λόγο του τον πηγαίο, τον ενθουσιώδη, τον γεμάτο πάθος και αγάπη για την Εκκλησία και την Ελλάδα.
 Χιλιάδες Ελλήνων πέρασαν για να πάρουν την ευχή του κοιμηθέντος Ιεράρχου για τελευταία φορά και μυριάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ελληνικής Πρωτευούσης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο με τα γνήσια αισθήματα και να αποχαιρετίσουν τον Αρχιεπίσκοπο με το σπινθηροβόλο βλέμμα του οποίου ο πύρινος λόγος αφύπνιζε συνειδήσεις και ηκούετο, ως φωνή υδάτων πολλών...».


Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται:
1.Πρόλογος
2. Να Γίνης συλλιτανευτής του... (Απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου κατά την εις Επίσκοπον Χειροτονία του. 20-2-2005)
3. Μακαριώτατε, ευχαριστώ δια την αγάπην Σας... (Απόσπασμα από τον Ενθρονιστήριον λόγον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου. 2-4-2005)
4. Προσφώνησις Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου προς τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλον κατά τον Εσπερινόν της Εορτής του Αγίου Ανδρέου. 29-11-2005
5. Προσφώνησις Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου προς τον Αρχιεπίσκο-πον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλον κατά τον Εσπερινόν της Εορτής του Αγίου Ανδρέου. 29-11-2006
 6. Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρακαταθήκη λόγων...». (Ξενοδοχείον «Αστήρ» Πατρών 1-6-2008) 
 7. “Πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον Χριστόδουλο” (Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, στο Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Χριστόδουλο στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών. 28-1-2009)
 8. Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου στην διημερίδα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Πάτρα, 4-11-2006
9. Επίλογος
Επίσης υπάρχει απόσπασμα από την Διαθήκη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, το οποίο συγκινεί βαθύτατά τους Αναγνώστας.
«Δεν μισώ, ούτε μνησικακώ δια τους επικριτάς μου η τους μισήσαντας και πολεμήσαντάς με. Τους συγχωρώ όλους και ζητώ απ’ όλους συγχώρησιν. Υπήρξα προνομιούχος, ποιμάνας λαόν εκλεκτόν και φιλοπρόοδον. Εις τους υπέρ της Εκκλησίας αγώνας μου υπήρξα ενίοτε σκληρός, αλλ’ ουδέποτε άδικος. Δεν μισώ κανένα, όλους τους αγαπώ και δι’ όλους προσεύχομαι. Παρακαλώ τον λαόν μας να αποβάλη τας κατά της Εκκλησίας προκαταλήψεις του. Τους γονείς παρακαλώ να οδηγούν τα παιδιά των εις Χριστόν, τους νέους εξορκίζω να βιώσουν την ευτυχίαν κοντά εις την πίστιν...». (Από την Διαθήκη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: