Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ο Επίσκοπος Αθανάσιος και οι αγιορείτες της Σιμωνόπετρας επισκέφθηκαν την Αρχιεπισκοπή Οχρίδος

Μετα την επιστροφή του από την προσκυνηματική εκδρομή στους ιερούς τόπους της Εκκλησίας της Σερβίας, στο Μαυροβούνιο, στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη και στην Δημοκρατία την Σερβική,ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ορους, της Σιμωνόπετρας, ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος με μερικούς μοναχούς της αδελφότητός του, και με την συνοδεία του Εφησυχάζοντος Επισκόπου Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ.Αθανασίου, επισκέφθηκαν την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδος.
Οι μοναχοί της Σιμωνόπετρας και ο επίσκοπος κ.Αθανάσιος εφτασαν στα Σκόπια στις 8 Ιουνίου, οπου στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τους υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Οχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.Ιωάννης.

Κατα την διάρκεια της παραμονής τους στην Αρχιεπισκοπή της Οχρίδος ο Επίσκοπος Αθανάσιος, ο Γέροντας Ελισσαίος και οι αγιορείτες μοναχοί επισκέφθηκαν μερικά από τα σημαντικώτερα μεσαιωνικά μοναστήρια: Την Εκκλησία της Αγίας Σοφίας και την Θεοτόκο την Περίβλεπτο στην Οχρίδα, καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Πανελεήμονος στην  Nerezi.

Ο Ηγούμενος Ελισσαίος κήρυξε καταλλήλως στον ευσεβή λαό του Θεού στα Σκόπια, εδωσε την ευλογία του και εξέφρασε το προσευχητικό του  ενδιαφέρον για την οσο το δυνατόν συντομώτερη εξοδο από την επώδυνη κατάσταση του σχίσματος για το συμφέρον ολων. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

π. Ιωάννη να έχουμε την ευχή σου.
Με συγχωρείς, αλλά όλα σχεδόν τα εκκλησιαστικά μπλόκ έχουν αναφορά στον εορταζόμενο σήμερα για πρώτη φορά Αγ. Ιουστίνο Πόποβιτς.
Θα περιμέναμε και από σένα ένα έστω σύντομο αφιέρωμα με περισσότερα στοιχεία από αυτά που διαβάζουμε στα άλλα μπλοκ aφού εσύ ξέρεις σερβικά.
Γιατί αυτή η σιωπή;
Δεν είναι πιο σημαντική αυτή η αναφορά στον σύγχρονο Άγιο από το αν ο Αθανάσιος και ο Ελισαίος πήγαν στην Οχρίδα;

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγ. Ιουστίνος με αυτά που έχει πει για τον οικουμενισμό κάνει πολύ τζίζ ...
Δεν ήταν και σπουδαίος θεολόγος, σαν τους νεώτερους εκεί στο Βόλο ...
Είχε κολλήσει στους Πατέρες ...
Ήταν πατερικός φονταμενταλιστής...
Δεν ήταν ανοικτό μυαλό με ανεκτικότητα και ευρύτητα σκέψεως ...