Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Μπρίζ:Παραμυθενιο σκηνικό

Η Μπριζ βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Βελγίου, στην περιοχή της Φλάνδρας και συγκεκριμένα είναι πρωτεύουσα της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας. Είναι μια πόλη παραμυθένια, με το ιστορικό της κέντρο να κατέχει εξέχουσα θέση στη λίστα της UNESCO μεταξύ των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Βελγίου. Ατμόσφαιρα μεσαιωνική, σε ένα περιβάλλον όπου το υδάτινο στοιχείο υπερτερεί.









Μεσαιωνικά κτίρια, δρομάκια, πύργοι και πυργίσκοι, πολύ νερό, ακόμη περισσότερη βλάστηση, γραφικές γέφυρες, παλαιικά κομψά σπίτια και ο καλύτερος τρόπος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη είναι μία βαρκάδα στα κανάλια. Τα κανάλια, άλλωστε, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, αλλά και στην ονοματοδοσία της Μπριζ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που την αποκαλούν «Βενετία του Βορρά».
Η ιστορία βέβαια αποκαλύπτει ότι πέντε αιώνες πριν, τον 15ο αιώνα, η υπερχειλισμένη τότε Βόρεια Θάλασσα είχε μετατρέψει την Μπριζ σε παραθαλάσσια. Το εμπορικό κέντρο της υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς ο ποταμός Ζβιν έφραξε λόγω της λάσπης. Τα νερά όμως δεν άργησαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω μοναχά το ποτάμι που δεν άργησε κι αυτό, να μετατραπεί στα αναρίθμητα γραφικά κανάλια του σήμερα.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα Μπριζ (Brugge) λέγεται ότι προέρχεται από τη λατινική λέξη Rogia και το λατινικό όνομα Reie, που είχε δοθεί στο ποτάμι που διέσχιζε την πόλη, ενώ η σκανδιναβική λέξη Bryggia σήμαινε αγκυροβόλιο.








Η Μπριζ αναπτύχθηκε γύρω από το κάστρο του 9ου αιώνα, το οποίο χτίστηκε για να προστατεύσει τις ακτές της από τις επιδρομές των Βίκινγκ. Παρά τις διαδοχικές επελάσεις των Γάλλων μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα, η Μπριζ εξελίχτηκε σε μία από τις πιο φινετσάτες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης. Σήμερα, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα δαιδαλώδη κανάλια της πλαισιώνονται από μεσαιωνικά κτίρια. Αυτά αποτελούν δείγματα της ακμής της πόλης –ήταν κέντρο του διεθνούς εμπορίου υφασμάτων, επί 200 χρόνια, από το 13ο αιώνα. Στη διάρκεια αυτής της χρυσής εποχής, οι έμποροι της πόλης ξόδευαν τα χρήματά τους σε επαύλεις, εκκλησίες και δημόσια κτίρια που προκαλούσαν το θαυμασμό όλων.

Η Βιομηχανική Επανάσταση δεν έκανε έντονη την παρουσία της εδώ. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα κτίρια παρέμειναν αλώβητα. Σήμερα, στο ιστορικό κέντρο δεν υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες και πολυώροφα κτίρια. Η κυκλοφορία ελέγχεται αυστηρά. Όλα τα αξιοθέατα βρίσκονται στην περιοχή που οριοθετούν τα μεσαιωνικά στοιχεία.





Η Μπριζ, είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα και βόλτες. Από το σύνολο των μουσείων που διαθέτει, λοιπόν, επιλέξαμε και σας προτείνουμε τα εξής τρία:
Το Groeninge Museum είναι το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης. Διαθέτει μια συλλογή έργων από τον 14ο ώς και τον 20ό αιώνα, εστιάζοντας κυρίως στους ζωγράφους που έζησαν και δούλεψαν - φυσικά -στην Μπριζ.
Gruuthuse Museum: Gruut ονομάζεται η μείξη των μυρωδικών που χρησιμοποιούνταν τον Μεσαίωνα για να φτιαχτεί η μπίρα από την οικογένεια Van Brugghe-van der Aa, η οποία κατείχε το μονοπώλιο στην παραγωγή της μπίρας Gruut. Σήμερα, το ομώνυμο μουσείο παρουσιάζει μια συλλογή παλαιικών αντικειμένων και έργων τέχνης που έφερε στο φως η Αρχαιολογική Εταιρεία της Μπριζ.
Το Μουσείο των Διαμαντιών της Μπριζ είναι το νεότερο από τα πέντε συνολικά μουσεία διαμαντιών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η τέχνη της επεξεργασίας του διαμαντιού άνθησε στη μικρή βελγική πόλη από τον 15ο αιώνα, αποτελώντας έκτοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: