Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Θεία Λειτουργία στο τρένο για Βελιγράδι


Πηγή:NOVOSTI
Μετάφραση απο τα Σερβικά: π.Ιωάννης Νικόπουλος
Foto: Krsto Plamenac
PODGORICA- Αρχίζει να σκοτεινιάζει.. Πέμπτη βράδυ, στον σιδηροδρομικό σταθμό Βελιγραδίου σε εκτακτο συρμό με προορισμό το Μπάρ, η συνηθισμένη κοσμοσυρροή.Αλλά πουθενά δυνατές φωνές , σπρωξίματα. Οι ανθρωποι βυθισμένοι στις σκέψεις τους, ακόμα υπο την επίδραση του τελευταίου αποχαιρετισμού στον Πατριάρχη Σερβιας Παύλο.

Η ιδια εικόνα και κατά την αναχώρηση. Την Τετάρτη το βράδυ από το Μπάρ ταξίδεψαν 14 βαγονια τα οποία δωρεάν παραχώρησαν οι Σιδηρόδρομοι του Μαυροβουνίου σε συνεργασία με τους συναδέλφους της Σερβίας. Η καθυστέρηση και ο συνωστισμός κανέναν δεν ενόχλησαν, δεν ειχαμε τρεξίματα για τις θέσεις. Κανείς δεν σκέφτηκε την ανεση. Εδώ και οι Ιερείς της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας για να επιβάλλουν την τάξη αν χρειαστεί.



Σε ένα κουπέ η Βίντρα Πόποβιτς μας λέει ότι γι’ αυτήν ο Πατριάρχης είναι αγιος.
- Εσωτερικά συναισθήματα με οδηγούν στο Βελιγράδι. Αν και αυτό το ταξίδι είναι για μένα πολύ κουραστικό, δεν στενοχωριέμαι καθόλου και όλα θα τα υπομείνω- λέει αυτή.
Τις ιδιες σκέψεις κάνει και η συνταξιδιώτισσα της Μίλεβα Μπόζοβιτς. Η Ιουλία Παβίτσεβιτς εκφράζει την μεγάλη επιθυμία της να παραστεί στην κηδεία, να υποκλιθεί στον αγιο. Η Πέτκα Στάνισιτς από την Podgorica ταξιδεύει στο Βελιγράδι με την μητέρα της, την αδελφή της και τον αδελφό της. Αν και είναι μόλις 16 ετών κατόρθωσε να συναντηθεί με τον Πατριάρχη την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Τσέτινιε.Δεν ηθελε να χάσει την ευκαιρία να τον αποχαιρετίσει τώρα για τελευταία φορά.
Η μονότονη βοή νανουρίζει τους επιβάτες, αλλά πρίν ακόμη κοιμηθούν ο Ιερέας Γιόβαν Πλαμενατς πηγαίνοντας από κουπέ σε κουπέ τους ενημερώνει ότι ισως και για πρώτη φορά στην αυτοσχέδια τοπική εκκλησία του τρένου , θα τελεσθεί Θ.Λειτουργία με αφορμή την κοίμηση του Πατριάρχη.
Και ακριβώς στις 5 π.μ. αντί για καμπάνες , τους αποκοιμισμένους ταξιδιώτες ξυπνάει το αρωμα από το λιβάνι που διαπερνάει το τρένο.
Σ’ένα κουπέ ο πατήρ Ιωάννης και ο Διάκονος Μπράνκο εφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο Ιερό. Και ξεκινάει η ακολουθία σύμφωνα με το τυπικό, αν και η ατμόσφαιρα είναι ασυνήθιστη. Κι αυτό σαν να μην ενοχλεί κανέναν. Το Ευαγγέλιο αντηχεί στο τρένο, ενώ στο τέλος ακολουθεί η Θ.Κοινωνία.


- Τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία με την ευλογία του Επισκόπου Νίξιτς-Βουδίμλιε Ιωαννίκιου, γιατί γνωρίζαμε ότι οι πιστοί του τρένου δεν θα προφθάσουν να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν στο Βελιγράδι. Όλα πήγαν καλά.
Και αυτό κατά την διάρκεια της διαδρομής, δίχως στάσεις. Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν κάτι γίνεται με ευλογία, είναι ευλογημένο – τονίζει ο πατήρ Ιωάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: