Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας


Πηγή: Express.gr 01/12/09
Οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, συζήτησαν το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μετά από πολύωρη συζήτηση οι ιεράρχες αποφάσισαν να καταβάλουν την εισφορά εκτάκτως για φέτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:
“ α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.
β. Η Εκκλησία της Ελλάδος επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ’ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

δ. Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα. ”
Οσον αφορά στις προσλήψεις των υπαλλήλων των μητροπόλεων που σύμφωνα με το νόμο θα γίνονται πλέον μετά από συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι ιεράρχες αποφάσισαν : “Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ’ αρχήν με το εν λόγω Νομοσχέδιο, ώστε σε αρμονία με τον Καταστατικό Της Χάρτη (Νόμος 590/1977), οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. να υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητος του Α.Σ.Ε.Π., εφ’ όσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά στο θέμα των οχημάτων των Ιερών Μητροπόλεων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλύφθηκε πλήρως από τις διατάξεις της υπουργικής αποφάσεως, υπό τον όρο ότι αφορά όσα οχήματα η προμήθειά τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, η ΔΙΣ “δέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο της ΔΙΣ και πέντε μέλη της”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: