Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Ο επι γης Αγιος


Γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1914 στο χωριό Κούτσαντσι της σημερινής Κροατίας σε μια αγροτική οικογένεια.Τις Γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στο Βελιγράδι, την εξατάξιο Ιερατική Σχολή στο Σαράγιεβο και τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου.
Από νωρίς εμεινε ορφανός και από τους δυο γονείς. Ο πατέρας του αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Αμερική, αρρώστησε από φυματίωση και «επέστρεψε σπίτι για να πεθάνει»,όταν ο μικρός Gojko ηταν τριων ετών.Το ιδιο αμέσως συνέβη και με τη μητέρα του.Τον ανάθρεψε η θεία του.



- 1925-1929 παρακολουθησε τις πρώτες ταξεις του Γυμνασίου στην Τούζλα
- 1930-1936 Σαράγιεβο Ιερατική Σχολή
- Ακολούθως ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, ενώ παρακολούθησε και τις υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου για να μπορέσει να γραφτεί στην Ιατρική Σχολή, οπου εφτασε μέχρι το δεύτερο ετος.
Τελειώνοντας την Θεολογία ξεσπάει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Για να συντηρηθεί εργάστηκε στις οικοδομές του Βελιγραδίου, αν και η υγεία του δεν του το επέτρεπε. Το υπόλοιπο του πολέμου το πέρασε σε διάφορα Μοναστήρια οπου και αρχίζει ουσιαστικά την μοναχική του πολιτεία.

- 1946 Ελαβε το μοναχικό σχήμα και τον πρωτο βαθμό της Ιερωσύνης στο Μοναστήρι Blagovestenje.
- 1949-1955 Στο Μοναστήρι Raca.
- 1950-1951 Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή Πριζρένης των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

- 1954 Ιερομόναχος, Πρωτοσύγγελος.

- 1957 Αρχιμανδρίτης.

- 1955-1957 Μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή Αθηνών

- Στις 29 Μαίου του 1957 εξελέγη Επίσκοπος Ρασκοπριζρένης. Η χειροτονία του ελαβε χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου 1957 στον Μητροπολιτικό Ναό του Βελιγραδίου, ενώ η ενθρόνιση του στις 13 Οκτωβρίου 1957 στον Μητροπολιτικό Ναό στην πολη Πρίζρεν.

- Το 1998 ανεκηρύχθη Επιτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου

- Την 1η Δεκεμρίου 1990 εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας και την επομένη εγινε η ενθρόνιση του στον Μητροπολιτικό ναό Βελιγραδίου.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος εγραψε ότι από ολους του Επισκόπους ο μόνος ο οποίος πραγματικά δεν επιθυμούσε να γίνει Πατριάρχης ηταν ο Παύλος.Εξελέγη σύμφωνα με τον αποστολικό τρόπο διαδοχής: Με κλήρο μεταξυ τριων υποψηφίων και μετα από 9 γύρους ψηφοφορίας.


Ως Επίσκοπος Ρασκοπριζρένης εδωσε την μαρτυρία του στα Ηνωμένα Εθνη ενώπιον ολων των αρχηγών κρατών, για τα δεινά του σερβικού λαού στο Κόσοβο.
Συνέγραψε πολλές εργασίες λειτουργικού περιεχομένου και δάφορα λειτουργικά βιβλία (Σύνοψη, Προσευχητάρι, Μεγάλο Τυπικό κ.λ.π.)
Για μεγάλο διαστημα ηταν Πρόεδρος της επιτροπής μεταφράσεως της Καινής Διαθήκης καθώς και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για λειτουργικά θέματα.
Επι πατριαρχείας του Μακαριστού Παύλου και συγκεκριμένα το ετος 2002 επανήλθε το μαθημα των θρησκευτικών στα σχολεία και η Θεολογική Σχολή στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.



Ηταν απλός στην καθημερινή του ζωή. Τον αποκαλούσαν «Ο επι γης Αγιος»-"Ο ζωντανός Αγιος". Περπατούσε πολύ, ενώ για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε το λεωφορείο και το τρένο. Τα παπούτσια του τα εφτιαχνε μόνος του από λάστιχα αυτοκινήτων. Ολοι γνώριζαν ότι δεν ειχε πατήσει «ουτε μυρμήγκι». Ενας Αγιος σε μια ταραγμένη χώρα…Αιωνία του η μνήμη!!!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τεστ

anonymous 777 είπε...

Κατά τη διάρκεια που πρόσφατα οι εχθροί της βομβάρδιζαν τη Σερβία, απο το μπαλκόνι ενός οικήματος, φώναζε στό λαό που τον άκουγε και που εμείς βλέπαμε απο την τηλεόραση, " Παιδιά μου, μη μου στενοχωριέστε, γιατί είναι προτιμότερο να φύγετε σαν θύματα απ αυτή τη ζωή εδώ, παρά σα θύτες.".
Την ευχή του να έχουμε, ή του Χριστού, όπως θα μας ανταπαντούσε και ο ίδιος.............

apousia είπε...

Την ευχή του να έχουμε!
Καλή ανάσταση,ή καλή αντάμωση,όποιο έρθει πρώτο...

cummulus είπε...

Tην ευχή του νάχουμε.

Anastasios είπε...

Η μορφή του είναι όντως πατερική!

Συγκινεί ιδιαίτερα το ότι τον βλέπουμε στο λεωφορείο ή στο δρόμο, να κυκλοφορεί ανεπίσημα και χωρίς συνοδούς...