Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Το Kindle έρχεται και στην Ελλάδα


www.kathimerini.gr
Έρχεται και στην χώρα μας, από τις 19 Οκτωβρίου, η καινοτομική ασύρματη συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων (e-reader) Amazon Kindle. Η εταιρία Amazon (www.amazon.com), παγκοσμίως γνωστή ως online βιβλιοπωλείο και κατάστημα, ανακοίνωσε ότι η συσκευή της, εκτός από τις ΗΠΑ όπου πουλιόταν αποκλειστικά μέχρι τώρα, θα διατίθεται πια σε πάνω από 100 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα).

Το φορητό Kindle (με προτεινόμενη διεθνή τιμή πώλησης 279 δολαρίων) θα προσφέρει τη δυνατότητα ανάγνωσης σε μια οθόνη έξι ιντσών πάνω από 200.000 ηλεκτρονικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα - αργότερα θα υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες- από γνωστούς εκδοτικούς οίκους, καθώς και πάνω από 85 αμερικανικών και διεθνών εφημερίδων και περιοδικών, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Οι συσκευές e-readers αναμένεται να προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, ειδικά στις γιορτές. Μόνο στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το 2009 θα πουληθούν 3 εκατ. τέτοιες συσκευές (o κυριότερος ανταγωνιστής του Kindle είναι η παρόμοια συσκευή της Sony), ενώ το 2010 αναμένονται διπλάσιες πωλήσεις 6 εκατ. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Forrester Research, η Amazon θα έχει το 2009 μερίδιο αγοράς 60% και η Sony 35%.

Το Kindle πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007 και μέχρι τώρα πουλιόταν μόνο στην αμερικανική αγορά μέσω του Amazon.com. Τα διεθνή Kindle παραγγέλλονται επίσης ήδη μέσω του ίδιου site και οι παραδόσεις θα αρχίσουν μετά τις 19 Οκτωβρίου.Η διεθνής έκδοση -που θα έλθει και στην Ελλάδα- έχει μνήμη 2 GB και μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 1.500 ψηφιακά βιβλία, διαθέτει τη δυνατότητα μετατροπής του κειμένου σε ομιλία, μπορεί να διαβάσει αρχεία .pdf (Acrobat) και επιτρέπει στους χρήστες να κρατάνε ηλεκτρονικές σημειώσεις στα ψηφιακά βιβλία που διαβάζουν.

Η συσκευή θα συνεργάζεται με το παγκόσμιο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας 3G GSM, ώστε να είναι εφικτό το ασύρματο ευρυζωνικό «κατέβασμα» των βιβλίων ή άλλων κειμένων μέσα ένα λεπτό

.Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι συσκευές e-readers έχουν αποδειχτεί δημοφιλείς στους καταναλωτές, ειδικά όσους ταξιδεύουν συχνά, επειδή έτσι αποφεύγουν να κουβαλάνε βαριά βιβλία μαζί τους, αν και το σχετικά υψηλό κόστος έχει αποθαρρύνει πολλούς δυνητικούς χρήστες μέχρι τώρα. Σύμφωνα με το ιδρυτή του Amazon.com Τζεφ Μπέζος, οι μισοί περίπου (48%) από όσους αγοράζουν πλέον ένα βιβλίο στο συγκεκριμένο site, το αγοράζουν σε ψηφιακή μορφή (e-book).

Δεν υπάρχουν σχόλια: