Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Με το μετάλιο του Αγίου Σάββα ετίμησε η Σερβική Εκκλησία τον Πρόεδρο της Ρωσίας

Με την ευλογία Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ. Παύλου και την απόφαση της Αγίας Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απονεμήθηκε στον κ.Δημήτριο Μεντβεντεβ, Προεδρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το μετάλιο του Αγίου Σάββα πρώτου βαθμού, σε πανηγυρική τελετή που ελαβε χώρα στο Σερβικό Πατριαρχείο, τηνΤρίτη 20 Οκτωβρίου 2009.

Απευθυνόμενος Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς στον κύριο Πρόεδρο μεταξύ των αλλων ειπε:
"Εσείς, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ακολουθείτε τα βήματα των μεγάλων προγόνων σας, τόσο με την επίσκεψη σας την συνδεδεμένη με την επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου(1944), οσο και με την ιδική σας και της χώρας σας της Ρωσίας την αμετακινητη στάση και υπεράσπιση της ακεραιότητος της Σερβίας με την καρδια της το Κοσσυφοπέδιο, υπερασπίζοντας ετσι όχι μόνο τη Σερβία αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος σε ενδειξη ευγνομωσύνης για την πίστη σας στην αδελφωσύνη και τη δικαιοσύνη, για την προσφορά σας στην ενότητα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, και για την εμπρακτη αγάπη σας εναντι της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, σας απονέμει την μεγαλύτερη διάκριση της: Το μετάλιο του Αγίου Σάββα πρώτου βαθμού".

Σ’ αυτά τα ζεστά και αδελφικά λόγια του Σεβασμιωτάτου ο Προεδρος Δημήτριος Μεντβεντεβ απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένος που του απονεμήθηκε η μεγαλύτερη διάκριση της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκτίμησε ότι οι σχέσεις και των δυο λαών είναι δυνατές, και εξέφρασε την πάγια υποστήριξη της Σερβίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ.Ειρηναίος Μπούλοβιτς ανέγνωσε την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αμφιλόχιος απένειμε το μετάλιο αναφωνών το: Αξιος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: