Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Η τραγωδία της Ρουάντας


Τα Νέαonline 12-1-2009

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ

1990. Οι Τούτσι του Πατριωτικού Μετώπου της Ρουάντα (RFΡ) εισβάλουν στις βόρειες περιοχές της χώρας από τη γειτονική Ουγκάντα


1993. Ο πρόεδρος Χαμπιαριμάνα, της φυλής των Χούτου και το RFΡ υπογράφουν συνθήκη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, η οποία προβλέπει τον διαμερισμό της εξουσίας ανάμεσα στις δυο φυλές και την επιστροφή των προσφύγων. Ο Χαμπιαριμάνα καθυστερεί την εφαρμογή


Η ΣΠΙΘΑ


1994. Στις 6 Απριλίου, ο Χαμπιαριμάνα χάνει τη ζωή του από επίθεση με πύραυλο που δέχεται το προεδρικό αεροσκάφος. Την επομένη, άνδρες της προεδρικής φρουράς δολοφονούν τον μετριοπαθή Χούτου πρωθυπουργό Αγκάθε Ουγιλινγκιγιμάνα


Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


1994. Η δολοφονία του Ουγιλινγκιγιμάνα προκαλεί όργιο βίας από τους Χούτου εις βάρος των Τούτσι και των μετριοπαθών Χούτου. Περίπου 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μέσα σε 100 μέρες.


Το RFΡ παίρνει τον έλεγχο της χώρας
και υποχρεώνει σε εξορία 2 εκατ. άμαχους Τούτσι. Σχηματίζεται κυβέρνηση με πρόεδρο Χούτου και αντιπρόεδρο Τούτσι



Η ΔΙΚΗ

1996. Αρχίζει η πρώτη δίκη για τη γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα

2008. Ο πρώην συνταγματάρχης Θεονέστε Μπαγκοσόρα καταδικάζεται σε ισόβια ως ενορχηστρωτής της γενοκτονίας


Για τους δικαστές του είναι ο «ιθύνων νους» της γενοκτονίας στη Ρουάντα το 1994. Ο πρώην συνταγματάρχης Θεονέστε Μπαγκοσόρα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη γενοκτονία. Είναι η πρώτη καταδίκη για τη σφαγή που άφησε πίσω της 800.000 νεκρούς.


«O συνταγματάρχης Μπαγκοσόρα είναι ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», αποφάνθηκε το Δικαστήριο. Εκτός από τον Μπαγκοσόρα, καταδικάστηκαν σε ισόβια και άλλοι δύο πρώην στρατιωτικοί διοικητές.


Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο 67χρονος πρώην συνταγματάρχης και οι άλλοι δύο πρώην αξιωματικοί, οργάνωσαν, εκπαίδευσαν και εξόπλισαν την πολιτοφυλακή Ιντεραχάμουε της φυλής των Χούτου, που σφαγίασε 800.000 ανθρώπους- της μειονότητας των Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου- μέσα σε 100 μέρες.


Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μπαγκοσόρα ανέλαβε τον έλεγχο των στρατιωτικών και πολιτικών υποθέσεων της κεντροαφρικανικής χώρας, ύστερα από τον θάνατο του προέδρου Γιουβενάλ Χαμπιαριμάνα, από κατάρριψη του αεροσκάφους του το 1994.

Αυτό το γεγονός ήταν καθοριστικό για ό,τι ακολούθησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: