Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΈΝΤΡΟ ΣΤΑ ΒΡΑΝΙΑ «Ο ΟΣΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ CELIJSKI I BRANJSKI»


Με πρωτοβουλία του Επισκόπου Βρανίων Παχωμίου το 1993 ξεκίνησε η ανέγερση στα Βράνια του Διορθοδόξου Κέντρου «Ο Οσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) Τσελισκι και Βρανσκι». Ένα χρόνο αργώτερα τέθηκε ο θεμέλιος λίθος με αφορμή τα 15 χρόνια από την κοιμηση του π.Ιουστίνου, ενώ στις 14 Ιουνίου του 2005 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Ιουστίνου του Φιλοσόφου και του οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.






Το Διορθόξο αυτό Κέντρο εκτός του Ιερού Ναού περιλαμβάνει το πατρικό σπίτι του π.Ιουστίνου Πόποβιτς και βοηθητικούς χώρους.

Ο βασικός σκοπός υπαρξης αυτού του Διορθοδόξου Κέντρου είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των ορθοδόξων λαών (πρωτίστως των Βαλκανίων) μέσα από την ερευνα των εργων και την εμπέδωση της σκέψης  του π.Ιουστίνου, ενός από τους σημαντικώτερους θεολόγους του 20ου αιώνα.












Να υπενθυμήσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της   Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας κατά την εαρινή συνεδρίαση της  29ης  Απριλίου του 2010, κατεχώρησε  στα Δίπτυχα τον Αρχιμανδρίτη Ιουστίνο Πόποβιτς (1894 – 1979) και αποφάσισε η μνήμη του να τιμάτε στις 14 Ιουνίου.

Η πανυγηρική τελετή της αγιοκατάταξης εγινε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του αγίου Σάββα στο βελιγράδι στις 2 Μαίου του 2010, και μ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε η ηδη υπάρχουσα από πολλών ετών  αναγνώριση και τιμή του π.Ιουστίνου στη συνείδηση του σερβικού λαού.
Ο π.Ιουστίνος Πόποβιτς γεννήθηκεστα Βράνια την ημέρα του Ευαγγελισμού του ετους 1894 και εκοιμήθη στην Ιερα Μονή Τσέλιε στο Βάλιεβο ανήμερα του Ευαγγελισμού του 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια: