Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ενθρονίστηκε ο νέος Επίσκοπος Νις Γιόβαν Πούριτς


Με μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Νις κ. Γιόβαν (Πούριτς).
Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 08:30 π.μ. ώρα Σερβίας (09:30 ώρα Ελλάδος) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Νις, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ειρηναίου και συμπαραστατούμενου από τους Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, Σάμπατς Λαυρέντιο, Σουμαδίας Ιωάννη, Βαλιέβου Μιλούτιν, Βρανίων Παχώμιο, Νίκσιτς και Βουδίμλιε Ιωάννη, Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο, Κρούσεβατς Δαβίδ, Μοραβικίου Αντώνιο και Έγγρας Πορφύριο.


Επίσης στη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και στη τελετή ενθρόνισης παρέστησαν πλήθος Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών, Μοναζουσών, τοπικών αρχόντων και πιστών.
Να αναφερθεί ότι ο Επίσκοπος κ. Γιόβαν είχε για προκάτοχό του τον νυν Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο, ο οποίος ενθρονίστηκε ως Επίσκοπος Νις στις 15 Ιουνίου του 1975 και εκλέχτηκε ως Πατριάρχης της Σερβίας στις 22 Ιανουαρίου του 2010.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, στον λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε: "Ευελπιστώ και πιστεύω ότι ο Επίσκοπος Γιόβαν θα δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη και θα ολοκληρώσει την Αποστολική αποστολή του, να οδηγεί το ποίμνιό του στον δρόμο της αγάπης και της τιμιότητας».
«Εμένα μου δόθηκαν τρείς εκκλησίες από τους προκατόχους μου, ενώ εγώ αφήνω στον Γιόβαν οχτώ για να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί του", πρόσθεσε ο κ. Ειρηναίος.
Επίσης ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι την τελευταία δεκαετία ανεγέρθηκαν στην περιφέρεια της μητροπόλεως 50 νέοι ναοί.
Από την πλευρά ο νέος Επίσκοπος Νις κ. Γιόβαν, τόνισε: «Σήμερα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το κατόρθωμα του σύγχρονου χριστιανού και κυρίως στο περιβάλλον της πόλης. Αυτός ο άθλος θα πρέπει να είναι απελευθερωμένος από την ηθική, δηλαδή της θρησκευτικής - τιμωρίας που επικρατεί ως νοοτροπία και να αναγνωριστεί σε μια ποικιλία ιδιοτήτων της αρετής.»
«Οι όμορφες αρετές της ταπεινότητας και σεμνότητας, της καθαρής καρδιάς, κοσμούσαν τον προκάτοχό μου σε αυτόν τον θρόνο. Για αυτό εμείς έχουμε μεγάλη ανάγκη για αυτές τις αρετές. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και τους κοντινούς μας συνανθρώπους...", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Γιόβαν.
Ο νέος Επίσκοπος κάλεσε τους παρευρισκομένους "σε συνεργασία του Σταυρού της ζωής μας ώστε να βρούμε το μέτρο για την ζωή μας που μας προίκισε ο Θεός..."
Κλείνοντας, ο κ. Γιόβαν τόνισε: "Ας βγούμε από τους εαυτούς μας για να συναντήσουμε τον Θεό και ο ένας τον άλλον, πάντα έχοντας κατά νου τα λόγια του Αγίου Ευαγγελίου, ώστε να φωτίζει το Φώς του Χριστού μπροστά σας, ώστε να δουν τα καλά σας έργα και να γιορτάσουν τον Πατέρα μας ο οποίος είναι στον ουρανό πάντοτε".
Πηγή: Ρομφαια

Δεν υπάρχουν σχόλια: