Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Αύριο η ενθρόνιση του νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Νις Γιόβαν (Πούριτς)


Αύριο Κυριακή 9 Αυγούστου του 2011 θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νις κκ.Γιόβαν (Πούριτς). Στην ενθρόνιση θα είναι παρών ο Πατριάρχης Σερβίας  κκ. Ειρηναίος (πρώην Μητροπολίτης Νις και νυν Πατριάρχης Σερβίας).



Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Νις, θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Σερβίας κκ.Ειρηναίος, με μεγάλο πλήθος Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναζουσών της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί στις 08:30 π.μ. και θα προβάλετε ζωντανά στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας (δείτε εδώ: http://www.spc.rs/sr )
Ο κκ.Γιόβαν (κατά κόσμον Mλάντεν Πούριτς) γεννήθηκε στο Μιάτσεμα κοντά στην πόλη Βράνιε (νότια Σερβία) στις 6/6/1965.
Τελείωσε θεολογικά σεμινάρια του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι το 1985. Συνέχισε τις θεολογικές σπουδές του στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου και στο Πέτρογκραντ,όπου το 1996 "υπερασπίστηκε" την εργασία του στον τομέα της Βυζαντινολογίας.

Δίδαξε στα θεολογικά σεμινάρια του Αγίου Σάββα ως το 1990. Έλαβε το Μικρό σχήμα το 1991 στην Ιερά Μονή Τρόσνι. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1992,και Ιερομόναχος το 1995 από τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Παύλο.
Προήχθει στον βαθμό του πρωτοσύγγελου το 1999 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.Αμφιλόχιο. Ενθρονίστηκε ηγούμενος στην Ιερά Μονή Όστρογκ το 2001.
Εξελέγη βικάριος Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας  το έτος 2004, με τον τίτλο του επίσκοπου Dioklijski.Еίναι συγγραφέας πολλών μελετών και άρθρων.
Μητροπολίτης Νις εξελέγη τον Μάιο του 2011
Πηγή: Ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: