Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Αθανάσιος Γιέβτιτς, Επίσκοπος , Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης Κοσσόβου και Μετοχίων, Πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου (Μέρος δεύτερο)

Στο Παρίσι
Το φθινόπωρο του 1968 και με τις ευλογίες  του πνευματικού του και του Επισκόπου φθάνει στο Παρίσι για περαιτέρω θεολογικές σπουδές και εκμάθηση της Γαλλικής γλώσσας.
Μετα  το πρώτο ετος παραμονής του στο Παρίσι, εξελέγη Καθηγητής στην Εδρα της Εισαγωγής στην Θεολογία και στην Εδρα της Πατρολογίας στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, θέση στην οποία και παρέμεινε για τρια ετη. 
Το τελευταίο ακαδημαικό ετος (1971-1972) παρέδιδε και το μάθημα της Εκκλησιαστκής Ιστορίας της Βυζαντινής περιόδου. 
Κατά την παραμονή του στο Παρίσι επίσης, παρακολούθησε διάσπαρτα ορισμένα μαθήματα Πατρολογίας στο Institut Catholique de Paris, και κάποιες παραδόσεις Βυζαντινής Λογοτεχνίας στη Σορβόνη ( Hautes Etudes).
Υπο την ιδιότητα του Καθηγητή του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου συμμετείχε στην θεολογική συνδιάσκεψη των Ορθοδόξων Θεολόγων στην Αμερική, τον Σεπτέμβριο του 1970 στη Βοστώνη. 
Στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στην Γαλία, υπηρέτησε ως Ιερέας στις εκκλησιαστικές κοινότητες των Ρώσων, των Σέρβων, των Ελλήνων και των Γάλλων, ενώ εγκαταβιούσε στο οικοτροφείο του Θεολογικού Ινστιτούτου.
Στο Βελιγράδι
Το καλοκαίρι του 1972 επέστρεψε από το Παρίσι στο Βελιγράδι και από το φθινόπωρο, η Ιερά Σύνοδος τον διόρισε Διευθυντή του Οικοτροφείου Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου. 
Το επόμενο ετος εξελέγη Βοηθός Καθηγητής στην Εδρα της Πατρολογίας (Εκκλησιαστική λογοτεχνία και Πατερική σκέψη).Εδίδαξε επι σειρά ετών  Εκκλησιαστική Ιστορία, καθώς και  Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας. Το 1983 εξελέγη εκτακτος και το 1987 τακτικός Καθηγητής στην Εδρα της Πατρολογίας. Ως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής διακόνησε τα ετη 1980/81 και 1990/91. 
Κατά την περίοδο της πανεπιστημιακής του καριέρας εξέδωσε πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες.

Ως Καθηγητής ηταν πολύ αγαπητός και προσηνής. Απλός, γλυκύς, πάντα χαμογελαστός και με πολύ χιούμορ αγαπήθηκε με πάθος από ολους τους φοιτητές. Η μεγάλη αίθουσα των παραδόσεων ηταν πάντα ασφυκτικά γεμάτη.
Ολοι οι φοιτητές με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν την υπαρξιακή ερμηνεία της θεολογικής σκέψης των Πατέρων της Εκκλησίας μας με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και ιδιαιτέρως από τον χώρο του αθλητισμού. 
Γνώστης ολων των θεολογικών και φιλοσοφικών ρευμάτων, με αγιοπατερική σκέψη και ασκητική ζωή μαγνήτιζε τη Σερβική νεολαία στα μεγαλύτερα κινηματοθέατρα της πόλης, και συμμετείχε σε απειρες συζητήσεις για τον μαρξισμό και τον υλισμό.



 (Συνεχίζεται).

Δεν υπάρχουν σχόλια: