Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ουγγαρία - Επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα - Συνάντηση με την ελληνική ομογένεια

Της Μ. Σάββα
Το αίτημα για την τοποθέτηση δασκάλου και νηπιαγωγού για τα 58 παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο του χωριού Μπελογιάννη, το οποίο βρίσκεται μόλις 60 χλμ έξω από την Βουδαπέστη, ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.


Ο κ. Δρούτσας στο περιθώριο των επαφών που είχε με την ουγγρική κυβέρνηση βρήκε λίγο χρόνο για να έρθει σε επαφή με το ελληνικό στοιχείο στην Ουγγαρία, το οποίο αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη, δεδομένου ότι η ελληνική μειονότητα στη χώρα απαριθμεί 4.500 μέλη και είναι μία από τις δεκατρείς επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες που ζουν στην Ουγγαρία.
Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων της Ουγγαρίας, ο πρόεδρος κ. Λαοκράτης Κοράνης μίλησε στον Έλληνα υπουργό για τις μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας και "έκλεισε" μέσα στις σελίδες των βιβλίων που του παρέδωσε ως δώρα "την ελληνική ψυχή", όπως του είπε και μαζί και εικόνες και ήχους από την ζωή των Ελλήνων ομογενών.


Ο πρόεδρος της κοινότητας Μπελογιάννη, Κώστας Παπαλέξης, αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην περιοχή, περιοχή η οποία πήρε ζωή μετά το 1947 από την έλευση πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα.
«Η πολιτεία μας βοηθάει, οι Έλληνες μας στηρίζουν και τα παιδιά του σχολείου περιμένουν με χαρά ένα δάσκαλο» είπε ο πρόεδρος της κοινότητας. Έναν ακόμα δάσκαλο, όπως ανέφερε ο κ. Κοράνης, περιμένει και το ελληνικό σχολείο που στεγάζεται στα γραφεία της Αυτοδιοίκησης.
Στους χώρους του Δωδεκατάξιου σχολείου ξεναγήθηκε ο κ. Δρούτσας και συνάντησε και μίλησε με τους μικρούς μαθητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: