Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Νέα απο την Σύνοδο της Σερβικής Ιεραρχίας

Πηγή: Blic
Μετα την αναγνωση της εκθεσης της συνοδικής επιτροπής περι των οικονομικών παραλείψεων και των ευθυνών του Μητροπολίτη Αρτέμιου, καθώς και της ομιλίας του Σέρβου Πατριάρχη για το τι ειδους Εκκλησία «επιθυμεί ενώπιον του Θεού και του λαού», η Σύνοδος με πλειοψηφία αποδέχθηκε την απομάκρυνση του Επισκόπου Αρτεμίου από τα καθήκοντα του Μητροπολίτου Ρασκοπριζρένης και την συνταξιοδότηση του.
Ο Μακαριώτατος αποδέχθηκε να γίνει ψηφοφορία μεταξύ δυο εκδοχών: Η να συνταξιοδοτηθεί ο Επίσκοπος Αρτέμιος η να οδηγηθεί στο εκκλησιαστικό δικαστήριο. Ετσι, υπερ της πρότασης για συνταξιοδότηση εψηφισαν 21 Επίσκοποι, 9 εψήφισαν κατά, ενώ ευρέθησαν 4 λευκά και δυο ακυρα ψηφοδέλτια.
Κατά την διάρκεια της χθεσινής πρωινής συνεδρίασης ολοι οι Αρχιερείς συμφώνησαν ότι η καλλίτερη λύση για τον Επίσκοπο είναι να συνταξιοδοτηθεί, δηλαδή ο Αρτέμιος να μην παραμείνει στο τιμόνι της Μητροπόλεως, αλλά  να κρατήσει το αξίωμα του Επισκόπου.Ετσι η απόφαση της Συνόδου από τον Φεβρουάριο για την προσωρινή απομάκρυνση του από το πηδάλιο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως θα επιβεβαιώνετο.
 Το πρώτο μέρος της συνεδρίασης κύλισε ηρεμα.Δεν υπήρχαν αντίθετες τοποθετήσεις.Ολοι οι επίσκοποι βρέθηκαν μπροστά σε ένα επώδυνο δίλημα : Το σχίσμα η την  απομάκρυνση  του αδελφού τους.
Κατ’ αρχήν ανεγνώσθη η εκθεση της συνοδικής επιτροπής για την κατάσταση στην Μητρόπολη Ρασκοπριζρένης, δηλαδή τι συνέβη κατά την διάρκεια της διοίκησης του Επισκόπου Αρτεμίου.Η εκθεση αποτελείται από δυο μέρη: Το οικονομικό και αυτό των κανονικών  ευθυνών του Επισκόπου.

Σύμφωνα με αυτή ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων για την ανακαίνιση των μνημείων του Κοσσόβου σπαταλήθηκε  στην πολυτελή ζωή των ηγετικών στελεχών της Μητρόπολης.
Περιουσία της Μητρόπολης πουλήθηκε σε Αλβανούς δίχως τη γνώση και την εγκριση της Εκκλησίας. Εδόθηκαν προς ενοικίαση εκκλησιαστικοί χώροι, αλλά τα χρήματα αυτά τα οποία ξεπερνούν τα 440.000 ευρώ, ουδέποτε διοχετεύτηκαν στο ταμείο.
Ο Επίσκοπος Αρτέμιος αφησε αποίμαντο τον λαό του Θεού στα χωριά.Επι πλέον προσέφερε αρνητικές υπηρεσίες στη συνοχή του λαού χωρίζοντας τους Σερβους σε καλούς και κακούς και αυτό σε πολιτική βάση.
Με τις κινήσεις του υπονόμευσε και την τάξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για αρκετά χρόνια δεν σεβάστηκε καμμιά απόφαση των ανωτάτων εκκλησιαστικών οργάνων του εκκλησιαστικού σώματος. Η τακτική του ηταν να υπόσχεται ενώπιον ολων ότι κάτι θα κάνει, ενώ εξερχόμενος του Πατριαρχείου, εκανε το αντίθετο. Και η Σύνοδος και η Ιεραρχία από το 2006 αρκετες φορες τον ειχαν προειδοποιήσει.

Μετα την ανάγνωση των λεπτομερών εκθέσεων της Συνοδικής Επιτροπής, τις οποίες οι Επίσκοποι για πρωτη φορά ακουσαν, επικράτησε απολυτη σιωπή.
Η εκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Ρασκοπριζρένης απέδειξε ότι τα προβλήματα στην εν λόγω Μητρόπολη δεν εχουν καμμιά σχέση με την πιθανολογούμενη πολιτική δίωξη του Επισκόπου Αρτέμιου, ουτε καν με τον οικουμενισμό και τα οσα υποστηρίζουν οι υπερασπιστές του Επισκόπου  Αρτέμιου.
Κανένας Επίσκοπος δεν μίλησε εναντίον αυτών των εκθέσεων, αλλά και ουτε ζήτησε οποιαδήποτε εξήγηση.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκθεση της Συνοδικής Επιτροπής εγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Οσοι Επίσκοποι πήραν τον λόγο αργότερα εδωσαν το ιδιο στίγμα:Δεν υπάρχει δίλημμα τι είναι σημαντικώτερο: Να σώσεις ένα ανθρωπο με το να αποσιωπήσης τα πάντα και να πας παρακάτω σαν να μην συνέβη τίποτα, η να σώσεις μια Μητρόπολη και την εκκλησιαστική τάξη στην Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία;
  

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά που βρισκόμαστε.
Εκδιώκεται Μητροπολίτης από την Μητρόπολή του με βάση κάποια έκθεση ;
Χωρίς δικαστήριο ;
χωρίς απόδειξη των καταγγελομένων ;
Μαύρες μέρες για την Εκκλησία της Σερβίας έρχονται !

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ :
http://aktines.blogspot.com/2010/05/blog-post_8776.html

Ανώνυμος είπε...

Ωραίοι Δεσποτάδες !!!
Δεν εννοώ αυτόν με τη Μαζαράτι, που παίζει και μπάλα! χειρότεροι είναι οι άλλοι που καθαίρεσαν ολόκληρο Επίσκοπο χωρίς δίκη!
Καλά που ζούμε;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΘΑΙΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΟΥΘ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ.. ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ..

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ.
Η "ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ", ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ!
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ "ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ" ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ .
π. ΙΩΑΝΝΗ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ.

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Διαβάστηκε το πόρισμα της Συνοδικής Επιτροπής και αποφάσισε ολόκληρη η Ιεραρχία.Ποιός αλλος να αποφασίσει;Δεν υπήρξαν ενστάσεις επι της ουσίας.Ο ιδιος ο ενδιαφερόμενος απεδέχθη την απόφαση!!!Δεν γνωρίζω κάτι αλλο...συμπαθάτε με....