Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Σέρβος Αρχιμανδρίτης κρύβεται στην Ελλάδα ενώ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψηςΟ Σεβασμιώτατος Μπάτσκας κ.κ.Ειρηναίος Μπούλοβιτς

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», δημοσίευσε χθές αποκλειστικά από τα Σερβικά(και αναδημοσιεύει σήμερα η επίσημη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρενης), ανακοίνωση του Γραφείου Ενημερώσεως του Πατριαρχείου Σερβίας, σχετικά με τον Αρχιμανδρίτη Συμεών Βιλόφσκι.

Να αναφερθεί, ότι του Γραφείου Ενημερώσεως της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προΐσταται ο Μητροπολίτης Μπάτσκας κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βιλόφσκι (που γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1963), βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σοβαρού εκκλησιαστικού και οικονομικού σκανδάλου που σχετίζεται με την κατάχρηση κεφαλαίων προορισμένων για βοήθεια προς τους φτωχούς και την ανοικοδόμηση εκκλησιών στην Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης (Κοσσόβου και Μετοχίων). Ο ίδιος κληρικός κατηγορείται και για κανονικές παραβάσεις (δείτε σημείωση 1).

Κατά τη θητεία του ως Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αγίου Στεφάνου (Μπάνισκα) και Γραμματέως του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης κ. Αρτεμίου, ο π. Συμεών καταγγέλλεται από την Εκκλησία και τις αστυνομικές αρχές για κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που υπεξαιρέθηκαν προς ίδιον όφελος, για ενοικίαση επιχειρηματικών ακινήτων στη Σερβία και ενός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης για άλλες παράνομες και αντικανονικές πράξεις.


Ο π.Συμεών Βιλόφσκι
Στις 19 Μαΐου 2006 η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ζήτησε από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Αρτέμιο να λάβει και κανονικά μέτρα στο επίπεδο του εκκλησιαστικού δικαστηρίου της Επισκοπής κατά του Πρωτοσυγκέλλου Συμεών και να τον απαλλάξει από όλα τα διοικητικά εκκλησιαστικά καθήκοντα στην Ιερά Επισκοπή του.

Η απόφαση αυτή ήλθε ως αποτέλεσμα της λεπτομερούς έρευνας που διεξήγαγε η Ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, διορισθείσα από τον αείμνηστο Πατριάρχη Παύλο για να διερευνήσει τις οικονομικές ατασθαλίες στην Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Ο Επίσκοπος Αρτέμιος είχε επίσης αρνηθεί να εκτελέσει απόφαση της Ιεραρχίας να παραλάβει και να θέσει σε λειτουργία τις προ ετών κατεστραμμένες από τους Αλβανούς εκκλησίες και τους εκκλησιαστικούς οίκους, που με την συμφωνία της Ιεραρχίας και της Ιεράς Συνόδου είχαν ανανεωθεί και αναστηλωθεί από μια Διεθνή Επιτροπή ειδημόνων, όπου μετείχε και ο εντεταλμένος από την Ιεραρχία Επίσκοπος Θεοδόσιος, βοηθός επίσκοπος της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης.

Ο Επίσκοπος Αρτέμιος δεν δέχθηκε, επίσης, όχι μόνο να επιστρέψει στην έδρα του στην Πριζρένη αλλά ούτε να λειτουργήσει στον ανακαινισμένο Καθεδρικό Ναό στην Πριζρένη και αλλού, αν και οι πιστοί του ζήτησαν επανειλημμένως να το κάνει.


Παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο Επίσκοπος Αρτέμιος παρέλειψε να την υλοποιήσει και υπερασπίστηκε πεισμόνως τον Γραμματέα του Συμεών (για τον οποίον και τώρα ακόμη λέγει ότι όλα όσα του καταμαρτυρούνται είναι συκοφαντίες!).


Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας επανέλαβε την απόφασή της σχετικά με το θέμα τον Νοέμβριο του 2008 και τον Μάιο του 2009, ζητώντας ξανά από τον Σεβ. Επίσκοπο κ. Αρτέμιο να λάβει μέτρα κατά του π. Συμεών Βιλόφσκυ και των συνεργατών του.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προσπάθησε και πάλι να διασφαλίσει ότι η απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας, θα εφαρμοστεί μέχρι την επόμενη ετήσια σύγκλησή της το 2010.


Παρά τις πολλές προσπάθειες, ο Επίσκοπος κ. Αρτέμιος όχι μόνο παρέλειψε να διαλευκάνει και ξεκαθαρίσει τις ύποπτες οικονομικές υποθέσεις στην Ιερά Επισκοπή του, αλλά αμφισβήτησε ανοιχτά στα μέσα ενημερώσεως την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας σχετικά με την ανακαίνιση κατεστραμμένων εκκλησιών στο Κοσσυφοπέδιο και άλλες αποφάσεις.

Αντί της παραπομπής του κληρικού του στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Μητροπόλεώς του, ο κ. Αρτέμιος τον προήγαγε στον βαθμό του Αρχιμανδρίτου και αναπληρωτού του, καθιστώντας τον επίσημα το ουσιαστικά ισχυρότερο πρόσωπο στην Μητρόπολή του. Ο π. Συμεών εν τω μεταξύ κακομεταχειρίστηκε κατά κόρον την θέσιν αυτήν.


Μετά από την εκλογή του νέου Πατριάρχου Σερβίας, της Αυτού Μακαριότητος κυρίου Ειρηναίου, τον Ιανουάριο του 2010, η Διαρκής Σύνοδος ασχολήθηκε και πάλι με το θέμα, αφού είχε προηγηθεί και μεγάλος αριθμός καταγγελιών από μοναχούς και μοναχές της Μητροπόλεως Ράσκας και Πριζρένης σχετικά με την κατάσταση στην Μητρόπολη.


Μετά από απόφαση του Επισκόπου κ. Αρτεμίου να μην εμφανιστεί στη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 4 Φεβρουαρίου 2010, παρόλο που είχε προσκληθεί τηλεφωνικά από τον ίδιο τον Πατριάρχη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έστειλε δύο από τα μέλη της, τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο και τον Επίσκοπο Ερζεγοβίνης κ. Γρηγόριο, να επισκεφτούν τον Επίσκοπο Αρτέμιο στη Μονή Γκρατσάνιτσα συνοδευόμενοι από την Οικονομική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου για να συνεχίσει την εργασία που είχε αρχίσει το 2006.

Ο Επίσκοπος Αρτέμιος αρνήθηκε επίμονα να συνεργαστεί με την συνοδική αντιπροσωπεία και εξέδωσε μια δημόσια δήλωση κατηγορώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον Πατριάρχη και την Σύνοδο ότι ενεργούν κάτω από πολιτικές πιέσεις των ξένων πρεσβειών.


Εντέλει ο Επίσκοπος Αρτέμιος κλήθηκε για άλλη μια φορά να παρουσιαστή στον Μακαριώτατο Πατριάρχη και την Διαρκή Σύνοδο στις 11 Φεβρουαρίου 2010 στο Βελιγράδι, προκειμένου να συζητηθεί η διέξοδος από την δημιουργήθεισα κατάσταση.


Ο Επίσκοπος Αρτέμιος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση, ενώ μια ομάδα οπαδών και υποστηρικτών του έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Πατριαρχικό μέγαρο.

Αφού ο Σεβασμιώτατος επίσκοπος Αρτέμιος, επέμεινε στην στάση του να μη εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ιεραρχίας και απέτυχαν οι προσπάθειες να εξευρεθεί τρόπος συνεννοήσεως, του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να διοικεί την Επισκοπή μέχρι την ολοκλήρωση των κανονικών διαδικασιών που κινήθηκαν από την Διαρκή Σύνοδο.


Η Διαρκής Σύνοδος όρισε ως προσωρινό τοποτηρητή της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης τον Σεβασμιώτατο Αθανάσιο Γιέβτιτς, πρώην Επίσκοπο Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης. (δείτε σημείωση 2)
Στο μεταξύ ο Αρχιμανδρίτης Συμεών – την νύκτα, σαν κλέφτης – έφυγε από το Κόσοβο και, σύμφωνα με την αστυνομία και τα στοιχεία των συνοριακών ελέγχων, πέρασε στην ΠΓΔΜ με αυτοκίνητο που είχε πινακίδες εγγραφής της ΠΓΔΜ και στην συνέχεια εισήλθε στην Ελλάδα με άλλο όχημα με πινακίδες εγγραφής Βελιγραδίου. Στην Ελλάδα δε αυτός μάλλον έχει τραπεζικούς λογαριασμούς επειδή κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε στείλει γύρω στις 600,000 δολάρια (US$ 600.000) από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στον ελληνοαμερικανό κ. Τζάτρας (James Jatras).


Ο Τζάτρας, πού είναι παλαιοημερολογίτης, ήταν να κάνει “λόμπυ” υπέρ των Σέρβων, αλλά από την δραστηριότητά του μάλλον δεν προέκυψε κανένα όφελος.


Ακόμα μεγαλύτερη υπήρξε η έκπληξη, όταν ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Επίσκοπος κ. Αθανάσιος, ανακάλυψε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο Αρχιμανδρίτης Συμεών έγινε δεκτός στις αρχές Ιανουαρίου του 2010 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ως μέλος του κλήρου της Μητροπόλεώς του. Για το γεγονός αυτό δεν ενημερώθηκαν ούτε η Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας ούτε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι ο Αρχιμανδρίτης Συμεών ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΑΣΚΕΙ όλα τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης ακόμα και μετά την έκδοση κανονικού απολυτηρίου για τη Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, κάτι που συνιστά σοβαρή παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων.


Υπάρχουν γραπτά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο π. Συμεών χρησιμοποίησε την επίσημη σφραγίδα της Επισκοπής και πραγματοποίησε επίσημες συναντήσεις με μέλη του κλήρου της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης ενώ ήταν ουσιαστικά κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Βγαίνει ότι για ένα διάστημα ανήκε και στην Εκκλησία της Σερβίας και στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η όλη υπόθεση παραμένει άκρως θολή.


Το σερβικό Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προβεί στην έκδοση εντάλματος συλλήψεως του Συμεών Βιλόφσκυ, βάσει της επίσημης καταγγελίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας.

Δεν είναι γνωστό πού κρύβεται προς το παρόν ο δραπέτης Βιλόφσκυ, αλλά διερωτάται κανείς׃ εάν ήταν αθώος, θα υπήρχε λόγος να μην επιστρέψει στη Σερβία και να υπερασπίσει τον εαυτό του; Εν πάση περιπτώσει, παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Φημολογείται ότι έγινε μέλος της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Π. Κοκκινιάς που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, αλλά είναι εξ ίσου πολύ πιθανό να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είναι επίσης θύμα πλεκτάνης, αφού είναι βέβαιον ότι ήταν αδύνατο να γνωρίζει ότι ο Αρχιμανδρίτης τον οποίο έκανε δεκτό ως κληρικό της Μητροπόλεως του, είχε καταδικαστεί δύο φορές από την ίδια την Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας και ότι εναντίον του εκκρεμεί αυτή τη στιγμή διεθνές ένταλμα συλλήψεως.

Ο πιο στενός συνεργάτης του π. Συμεών, ο Πρέδραγκ Σουμπότιτσκυ, οικονομικός υπεύθυνος της Μητροπόλεως και Προϊστάμενος της Επισκοπικής Επιτροπής για τις Οικοδομές, έχει συλληφθεί ήδη από τη σερβική αστυνομία στο Βελιγράδι και τελεί υπό κράτηση, λόγο του ότι με τον Συμεών έκανε πολλές οικονομικές και χρηματικές ζημίες στην Επισκοπή του και στους Ορθοδόξους Χριστιανούς του Κοσόβου και Μετοχίων.Τα γεγονότα στην Επισκοπή Ράσκας και Πρίζρενης έχουν τύχει πρωτοφανούς προσοχής από τα σερβικά μέσα ενημερώσεως, για το λόγο ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια παραμένουν η πιο ευαίσθητη πληγή του σερβικού λαού.

Εάν αποδειχθεί, και υπάρχουν ήδη πολλές ενδείξεις και μαρτυρίες, ότι ο Αρχιμανδρίτης Συμεών μαζί με τον Σουμπότιτσκυ διέπραξε σοβαρές εγκληματικές πράξεις, το γεγονός αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο τον Επίσκοπο κ. Αρτέμιο, ο οποίος παρέλειψε επανειλημμένως να δεχτεί τις συνοδικές αποφάσεις και να διευθετήσει τις οικονομικές υποθέσεις της Επισκοπής του.

Τα αποφασιστικά μέτρα του νέου Πατριάρχου και της Διαρκούς Συνόδου, μέλη της οποίας είναι ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος, ο Επίσκοπος Ερζεγοβίνης Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Δαλματίας Φώτιος, θεωρούνται ως πράξη ιδιαίτερα υπεύθυνη, που στόχο έχει να διατηρήσει την ηθική και πνευματική ακεραιότητα της Εκκλησίας και όχι να σπρώξει την υπόθεση κάτω απ’ το χαλί.


Ο Σεβασμιώτατος κ.κ.Ειρηναίος Μπούλοβιτς στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της Σερβίας"Upitnik"

Στο πρόγραμμα της κρατικής σερβικής τηλεοράσεως, πριν από λίγες μέρες, ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος εξήγησε τις προαναφερθείσες προσπάθειες της Ιεράς Συνόδου να βοηθήσει τον Επίσκοπο Αρτέμιο να διευθετήσει τις υποθέσεις του και να παραπέμψει τον Συμεών Βιλόφσκυ στο εκκλησιαστικό δικαστήριο. Είπε επίσης ότι πολύς κόσμος στη Σερβία και στο εξωτερικό που νοιάζεται για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς του Κοσόβου που υποφέρουν, πρέπει να γνωρίζει ότι η Εκκλησία ενεργεί ανοιχτά και υπεύθυνα ενάντια στην κακοδιαχείριση των δωρεών τους από μια ομάδα ανεύθυνων κληρικών και των συντρόφων τους.

Η τελική λύση του προβλήματος αναμένεται στην ετήσια συνεδρία της Συνόδου της Ιεραρχίας στο τέλος Απριλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ιερά Επισκοπή Ράσκας και Πρίζρενης και το θέμα του Σεβ. Επισκόπου Αρτεμίου. Αρκετοί αναμένουν ότι μια έντιμη παραίτηση από το αξίωμα του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης θα ήταν η πιο υπεύθυνη πράξη από τον Σεβασμιώτατο Αρτέμιο.

Στο μεταξύ, η αστυνομία της Σερβίας και της Ελλάδας ψάχνουν τον Βιλόφσκυ, ο οποίος αναμένεται να προσαχθεί σύντομα ενώπιον της δικαιοσύνης.


Σημειώσεις:

1. Μια από τις κανονικές παραβάσεις του ιερομονάχου Συμεών είναι ότι ως φοιτητής στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1992 λειτουργούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα, στο Χιλανδαρινό μετόχι στη Θεσσαλονίκη, με το Αντιμήνσιο του Επισκόπου Αρτεμίου και μνημόνευε στην Λειτουργία τον Επίσκοπο Αρτέμιο αντί να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη.Από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ήλθε ο Πρωτοσύγγελος και του πήρε το Αντιμήνσιο και άφησε το του Οικουμενικού Πατριάρχου. Ο Επ. Αρτέμιος δεν τιμώρησε τον Συμεών δια την κανονική παράβαση αυτή!

Άλλη κανονική παράβαση: κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου το 2009, στην Ι.Μ. Γκρατσάνιτσας, ο Συμεών είχε φορέσει τα άμφιά του, αλλά όταν είδε ότι ο Επ. Αρτέμιος και ο Βοηθός Επίσκοπος Θεοδόσιος λαμβάνουν καιρό για να συλλειτουργήσουν, ανακοίνωσε στον Επ. Αρτέμιο ότι δεν θέλει να συλλειτουργήσει με τον Επ. Θεοδόσιο, ξεντύθηκε και έφυγε από τον Ναό, ενώ ο Επ. Αρτέμιος δεν τον τιμώρησε για την «φιλάδελφη» αυτή πράξη, αν και σύμφωνα με τους Αποστολικούς Κανόνας 8 και 9 έπρεπε να αφορισθή!


2. Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Μπάτσκας κ. Ειρηναίο, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας αποφάσισε να κινήσει την διαδικασία του καθορισμού της κανονικής ευθύνης του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης κ. Αρτεμίου σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Καταστατικός Χάρτης Σερβικής Εκκλησίας άρθρο 70 παράγραφος 20 και 36β), με υποχρέωσή του να συνεργαστεί κατά την διάρκεια της διαδικασίας και να απομακρυνθεί από την διοίκηση της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μέχρι την συμπλήρωση των διαδικασιών και των ανακρίσεων, ήτοι μέχρι την επόμενη τακτική Συνεδρία της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: