Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο Ειρηναίος εξηγεί...


Μετάφραση απο τα Σερβικά : π. Ιωάννης Νικόπουλος

Απόσπασμα από την συνέντευξη(1-3-2010) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μπάτσκας κ.κ.Ειρηναίου Μπούλοβιτς, την οποία παραχώρησε στην Ολιβέρα Γιοβίτσεβιτς στο κρατικο κανάλι της Σερβιας και στην εκμπομπή “Upitnik”.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο διαρκεί, δεν σιγοκαίει μόνο αλλά συνεχίζει με ενταση εδώ και χρόνια και αυτό δεν είναι αγνωστο.Το ότι η Σύνοδος και ολόκληρη η Ιεραρχία της Εκκλησίας εδώ και χρόνια παρακαλούσε και ικέτευε τον Δεσπότη Αρτέμιο να επιλύσει αυτά τα προβλήματα ο ιδιος ως αρμόδιος, και αυτό είναι γεγονός.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι αυτός δεν είναι ετοιμος για κάτι τέτοιο-αυτός και στην τελευταία συνεδρίαση στις 13 Φεβρουαρίου όταν συναντηθήκαμε, επειδή προηγουμένως αρνήθηκε να ερθει στη συνεδρίαση της Συνόδου, αλλά τότε ηρθε, εδήλωσε ότι εμείς δεν εχουμε καμμία αρμοδιότητα να ασχολούμαστε με τις δικούς του διορισμούς, ότι αυτός μπορεί να τοποθετήσει…, αλλά οι αποφάσεις της Συνόδου ησαν σαφείς.

Αυτές εδειχναν τι ακριβώς χρειάζεται ο Δεσπότης να κάνει, πράγμα που αυτός αρνήθηκε, - να απομακρύνει από ολες τις διοικητικές θέσεις, πρόσωπα για τα οποία πριν ακόμη εκδηλωθούν εκ μέρους των κρατικών οργάνων οποιαδήποτε ενταλματα σύλληψης η ποινικές διώξεις, η ιδια η Σύνοδος διεξήγαγε ερευνα μέσω επιτροπής και επιβεβαιώθηκαν φοβερές ατασθαλίες.

Όμως όταν στο τέλος καταλάβαμε, ότι ο Δεσπότης πρέπει να αλλάξει γνώμη η να συμφωνήσει με την γνώμη των πολλών,-αρχαίος κανόνας – σ’ αυτή την περίπτωση κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία και δεν είναι αλήθεια ότι η Σύνοδος υπερέβη τις αρμοδιότητες της.

Όχι, η Σύνοδος εξετέλεσε την απόφαση της Ιεραρχίας. Νωρίτερα η Ιεραρχία στις 14 Νοεμβρίου 2008 παρήγγειλε στο Δεσπότη Αρτέμιο όπως απομακρύνει αυτά τα ύποπτα πρόσωπα από αυτές τις θέσεις- και του εδόθη συγκεκριμένη προθεσμία. Αυτός αυτό δεν το εκανε.

Κατόπιν η Ιεραρχία τον Μαιο του 2009 επανέλαβε το ιδιο.Αυτός αυτό πάλι δεν το εκανε. Τώρα σ’ αυτή την τελευταία συνεδρίαση πάλι τον παρακαλέσαμε για αυτό, αλλά δεν εδωσε την συγκατάθεση του.

Η απόφαση της Ιεραρχίας ηταν τέτοια, όπως εάν μέχρι μια συγκεκριμένη προθεσμία, πρώτα μέχρι τον Φεβρουάριο, αργότερα μέχρι τον Ιούνιο, ο Δεσπότης αρνηθεί, τότε ολη η υπόθεση πηγαίνει στην αρμοδιότητα της Συνόδου, για να κινηθεί η περαιτέρω κανονική διαδικασία. Ακριβώς αυτή την απόφαση η Σύνοδος εξετέλεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: