Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Καμια παρέμβαση για τα ουσιώδη

Για άλλη μια φορα παρακολουθούμε τους πολιτικούς μας, με το πρόσχημα τώρα του οικονομικού σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, να ξαναφέρνουν το θέμα χωρισμού κράτους και εκκλησίας. Και δεν λεω ότι δεν θα πρέπει να γίνει ερευνα σε βάθος για το παραπάνω σκάνδαλο και ότι κάποτε δεν θα πρέπει να δούμε το θέμα χωρισμού κράτους και εκκλησίας, αλλά εκείνο που με εκπλήσσει χρόνια τώρα, είναι το γεγονός ότι ουδέποτε οι πολιτικοί μας αγγιξαν τα ουσιώδη του εκκλησιαστικού βίου στον τόπο μας. Γιατί είναι κάποια πράγματα πάνω από το χρήμα και τις οποιες σκοπιμότητες. Γιατί είναι κάποια πράγματα που καθορίζουν το ηθος μας, την ταυτότητα μας, το εγώ μας, την συνείδηση μας:

-Είναι η Παράδοση μας: Η ορθόδοξη λατρεία, η ορθόδοξη τέχνη, το ορθόδοξο ηθος μας.Και όμως ενώ αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της ζωής μας παραποιείται βάναυσα δεκαετίες τώρα, κανείς από τους παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου μας δεν αντέδρασε και δεν πίεσε την εκκλησιαστική μας ηγεσία να παρέμβει και να διασώσει τον πλούτο της παράδοσης μας, δηλαδή τη ζωή μας.
Κανείς δεν υπερασπίστηκε την ορθόδοξη αισθητική και την ορθόδοξη πνευματικότητα μεσα στους ναούς μας, που γεννιόμαστε, παντρευόμαστε, κηδεύουμε, εορτάζουμε… Κανείς δεν υπερασπίστηκε την αυθεντικότητα του ορθόδοξου ηθους. Καμια παρέμβαση για τα ουσιώδη.

Κανείς δεν απαίτησε:

α) Την αποκατάσταση της κοινοτικής ζωής.
- Να ξαναγίνει η ενορία οικογένεια, κοινότητα, να ξαναγίνει ο εκκλησιασμός οικογενειακό, εκκλησιαστικό και όχι ιδιωτικό γεγονός.
- Να καταργηθούν οι ενορίες μαμούθ και να διασπασθούν σε υποενορίες, μικρές κοινότητες, ώστε ο ενορίτης να μην αισθάνεται σαν ξένος, σαν αγνωστος μεταξύ αγνώστων.
- Να αναβαθμισθεί το λαικό σώμα της ενορίας και
β) Την αποκατάσταση του λειτουργικου χωρου και της τέχνης.
- Να σταματήσει εδώ και τώρα η βάρβαρη χρήση των μεγαφώνων
- Να εξαλειφθεί εδώ και τώρα η ψεύτικη διακόσμηση, τα ψεύτικα ηλεκτρικά καντήλια, τα ψεύτικα ηλεκτρικά κεριά, τα πλαστικά καλύματα, ο,τιδήποτε ψευτοεπιχρυσωμένο
- Να αντικατασταθεί η αναγεννησιακή ζωγραφική - οπου εχει απομείνει- με την ορθόδοξη βυζαντινή εικονογραφία
- Να μπεί φρένο στη απομίμηση των αρχιτεκτονημάτων
- Να ξεκινήσει η επιμόρφωση των Ιερέων, ώστε να διαφωτιστούν οι κληρικοί μας για τον πλούτο του ορθοδόξου πολιτισμού τον οποίο διακονούν.Ευχής εργον θα ηταν να δημιουργηθεί ( Σε κάθε Μητρόπολη;) ένα οργανο αποκαταστασης της ορθόδοξης παράδοσης μας.
Εαν αυτό το οργανο αποκαθιστούσε την γνησιοτητα και την αυθεντικότητα του λειτουργικού χωρου, της τέχνης και της κοινοτικής ζωής θα ηταν μια επαναστατική παρέμβαση στην σημερινή πολιτιστικη μας κρίση.
Το θέμα δεν είναι απλό, είναι ουσιώδες και πρωταρχικό για να διασώσουμε το «είναι» μας, τη ζωή μας, την ταυτότητα μας, την αξοπρέπεια μας.
Για να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας, για να ξαναβρούμε αλλα ενδιαφέροντα που δίνουν νοήμα στη ζωή μας, για να ξεφύγουμε από τις σκανδαλοθηρικές εντυπώσεις, για να ξεφύγουμε από τα επουσιώδη και να ψηλαφήσουμε τα ουσιώδη.

3 σχόλια:

Anastasios είπε...

Λες: "Να αναβαθμισθεί το λαϊκό σώμα της ενορίας".
Εμείς που βιώνουμε την ακρότητα της λαοκρατίας στη Διασπορά, γνωρίζουμε τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν άσχετοι με τα εκκλησιαστικά και φιλόδοξοι για παιχνίδια εξουσίας λαϊκοί.
Ο Θεός να μας δίνει έμπνευση και ισορροπία.

Ονομα: Ιωαννης Νικοπουλος Τοποθεσια: Πατρα, Greece είπε...

Δεν αναφέρομαι σε ασχετους, αλλα σε συνειδητα μέλη της Εκκλησίας, να εχουν και αυτά ωρισμένα δικαιώματα που εχουν και τα μέλη του πιο μικρού αθλητικού σωματείου επι παραδείγματι...δεν ειναι οπωσδήποτε κατι απλό και ευκολο!!!Την ανησυχία μας καταγράφουμε.Ευχές πολλές...

disa είπε...

成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片