Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Κοιμήθηκε η Τατιάνα Γιανναρά

Σημαντικό το έργο της

Ανθρωπος αφοσιωμένος στην τέχνη και τον πολιτισμό ήταν η Τατιάνα Γιανναρά, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή στις 9 Μαΐου. Οσοι τη γνώρισαν μιλούν για μια ευγενική ψυχή και αθόρυβη εργάτρια, με μεγάλες αγάπες τον χορό (στα νεανικά χρόνια της) και τη λαογραφία, στην οποία προσηλώθηκε για πολλά χρόνια φέροντας εις πέρας σημαντικές έρευνες.

Η Τατιάνα Γιανναρά -το γένος Ιωάννου,σύζυγος του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά- συνέχισε το έργο της μεγάλης λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη. Επί πέντε χρόνια υπήρξε μαθήτρια και βοηθός της και όργωσε την ελληνική ύπαιθρο συλλέγοντας λαογραφικό υλικό για ό,τι αφορούσε τη φορεσιά, το κέντημα και τις κλώστινες συνθέσεις. Η αγάπη της για την έρευνα την ξαναέφερε στο Παρίσι (όπου πολύ νεαρή είχε σπουδάσει χορό και χορογραφία, μαθήτρια του Μπεζάρ και του Μαρσώ) για να πάρει πτυχίο στην Εθνολογία. Συγκέντρωσε, συμπλήρωσε, επεξεργάστηκε και ανέλαβε την επιστημονική και εκδοτική ευθύνη για τους δύο τόμους, από τα κατάλοιπα της Αγγελικής Χατζημιχάλη, «Ελληνική Λαϊκή Φορεσιά» (εκδ. Μέλισσα). Δικά της βιβλία είναι επίσης οι δύο τόμοι «Ελληνικές Κλώστινες Συνθέσεις (Δαντέλες)» (εκδ. Μέλισσα), «Ελληνική Κεντητική 17ος - 19ος αι. - από τις συλλογές του Μουσείου Victoria & Albert», «Ο Κρητικός Ποδόγυρος», «Το Κρητικό Κέντημα». Ηταν η πρώτη που μελέτησε τη γυναικεία φορεσία στην Ελυμπο Καρπάθου. Τελευταία εργώδης δουλειά ήταν η επανέκδοση του υλικού και των κειμένων της Αγγελικής Χατζημιχάλη για τον πρώτο τόμο των «Σαρακατσάνων».

Οταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία, με επανειλημμένα ταξίδια τον Νότο, οργάνωσε τις Ελληνίδες των χωριών σε μια συντονισμένη παραγωγή παραδοσιακών κεντημάτων προκειμένου να βοηθηθούν οικονομικά, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους. Σε αυτή την προσπάθεια έδωσε το όνομα «Παλάσσα». Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη επί 11 χρόνια.

Χάρη στην Τατιάνα Γιανναρά οργανώθηκε στο Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου η περίφημη έκθεση για τα ελληνικά κεντήματα, την οποία έστησε με προσωπική εργασία και μόχθο. Η Τατιάνα Γιανναρά άφησε ένα σημαντικό έργο, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί(Καθημερινή 15-5-08).


Δεν υπάρχουν σχόλια: