Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Με χώμα και φως, άσκηση ζωγραφικής στη ζωγραφική της άσκησης


Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στο café του βιβλιοπωλείου Ianos (Σταδίου 24) γίνεται παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Κόρδη «Με χώμα και φως, άσκηση ζωγραφικής στη ζωγραφική της άσκησης». Στην καλαίσθητη αυτή έκδοση έχουμε μια προσωπική συνομιλία του ζωγράφου με ασκητικές μορφές της Εκκλησίας μέσα από κείμενα και εικόνες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Επίκουρος Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννα Στουφή και ο ζωγράφος – Αγιογράφος π. Σταμάτιος Σκλήρης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές Ζωγραφικής και Βυζαντινής Εικονογραφίας και μελέτησε συστηματικά την Ιστορία και Αισθητική της Βυζαντινής Ζωγραφικής.Από το 2003 είναι Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των Η.Π.Α. (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989).

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας. Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων. Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής, οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια.
Πηγή:Πρόναος

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Καλό μήνα!