Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Εστία Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι


Την Παρασκευή 3-7-2009 εγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.
"Μια εστία ελληνικού πολιτισμού «σιγοκαίει» από σήμερα το βράδυ στην καρδιά του Βελιγραδίου. Στην οδό Κνέζα Μίλοσα, σε ένα ανακαινισμένο από την κυβέρνηση της Σερβίας νεοκλασικό κτίριο, λειτουργεί η Εστία Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με στόχο την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και την συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο με τον σερβικό.
Επισήμως, το κέντρο εγκαινιάστηκε στις 7 τοπική ώρα από τους προέδρους των δύο χωρών, Κάρολο Παπούλια και Μπόρις Τάντιτς, όμως λειτουργεί από τον Νοέμβριο και μάλιστα τα τμήματα του για την ελληνική γλώσσα παρακολουθούν, ήδη, 180 ενήλικες Σέρβοι.
Παρόμοιες Εστίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού λειτουργούν στο Βουκουρέστι, τη Σόφια και τα Τίρανα. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Παπούλιας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του κέντρου θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, θα δυναμώσει τη βαθιά πολιτιστική και ιστορική σχέση που τους ενώνει.
Ο κ. Παπούλιας έκανε αναφορά στην φυσιογνωμία του Ρήγα Φεραίου και στη συμβολή του στον πολιτισμό και την ιστορία των Βαλκανίων, και πρόσθεσε ότι το όραμα του μπορεί να αποτελέσει σήμερα τη βάση για τη συγκρότηση ενός βαλκανικού πυρήνα στους κόλπους της ΕΕ, όπου η Σερβία έχει τη δική της θέση. Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι «το άνοιγμα τέτοιων πολιτιστικών ιδρυμάτων συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών» και πρόσθεσε πως Ελλάδα και Σερβία έχουν κοινό μέλλον και ότι η συνεργασία τους και στον πολιτιστικό τομέα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τους άλλους βαλκανικούς λαούς.
Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στον πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, που ανακαινίστηκε με κονδύλια του ελληνικού δημοσίου και ένας από τους εκθεσιακούς του χώρους θα αφιερωθεί στον Ρήγα Φεραίο, ο οποίος φυλακίστηκε εκεί από τους Οθωμανούς, προτού τον στραγγαλίσουν μαζί με τους συντρόφους του".
Πηγη: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: