Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Μας παραπέμπετε στην πραγματικότητα των εσχάτων

Του κ.Αλέξανδρου Κατσιάρα
Διευθυντή Σύνταξης
Περιοδικού "Εφημέριος"
( "Εφημέριος", ετος 48, τεύχος 1, 2009)
Σεβαστοί πατέρες,
...Ο καθένας απο εσάς, στο ονομα του Επισκόπου σας, σε κάθε εκκλησιαστική κοινότητα, ειστε η εικόνα μιας αλλης πραγματικότητας.

Οταν ενδύεσθε την ιερατική η τη διακονική σας στολή, μας παραμπέμπετε σε εκείνη την πραγματικότητα που ολοι αναμένουμε, στην πραγματικότητα των εσχάτων, απο την οποία πηγάζει το ειναι της Εκκλησίας, στον Αναμενόμενο και Ερχόμενο Κύριο της Δόξης.

Η παρουσία σας μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα, αλλά και ευρύτερα μέσα στην κοινωνία, ως μια διαρκής παραπομπή σε αυτό που εικονίζεται, ειναι ενα μεγάλο δώρο προς ολους μας.

Η διαρκής, εκ του λειτουργήματός σας, υπενθύμιση οτι ο Χριστός ειναι ο νικητής του θανάτου, οτι ο θάνατος "ουκέτι κυριεύει", σε ενα κόσμο που διαρκώς αναζητεί μέσα του, στον εαυτό του, να βρεί λύσεις και ανάπαυση στα αδιέξοδα του, ειναι η μεγάλη προσφορά και διακονία σας.

Οφείλουμε να σας ευχαριστούμε πάντα γι' αυτή την ελπίδα που λιτανεύετε σε κάθε μικρή η μεγάλη είσοδο, σε κάθε ιερή πομπή, μέσα και πέρα απο τα τείχη των ναών των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, και θα προσπαθήσουμε να εργαστούμε στο περιοδικό με τη συναίσθηση της ευθύνης εκείνης που πηγάζει απο τη θέση του Πατροκοσμά, του αγίου των δίσεκτων χρόνων της σκλαβιάς, οτι ο ιερέας εχει προβάδισμα τιμής και σεβασμού εναντι του οποιου αρχοντα.

2 σχόλια:

apousia είπε...

''Ο ιερέας έχει προβάδισμα τιμής και σεβασμού έναντι του όποιου άρχοντα..''

Ακόμα και έναντι του Αγγέλου,άκουσα ότι έλεγε ο Πατροκοσμάς.''Αν συναντήσεις στο δρόμο σου παπά και Άγγελο,πρώτα να χαιρετήσεις,πρώτα να μιλήσεις στον παπά''.Είναι έτσι?

Πολύ όμορφο το απόσπασμα που παραθέτετε Πατέρα Ιωάννη!
Τι διαφορετική θα ήταν αυτή η ζωή,αν η ελπίδα που λιτανεύετε και λιτανεύεται,μετουσιωνόταν σε πραγματικότητα!
Τι ευλογία για όσους κατόρθωναν να ζουν τα έσχατα από τώρα,από εδώ!

Ο Θεός λοιπόν ας χαρίζει σε όλους τους λειτουργούς Του,χρόνια πολλά κι ευλογημένα,κι ας τους φωτίζει,κι ας τους χαριτώνει,ώστε με κάθε Θεία Λειτουργία,με κάθε Ακολουθία,με κάθε σύναξη,με κάθε φράση που θα αρθρώνουν μέσα στο εξομολογητήριο,να μεταφέρουν και να παραπέμπουν κάθε πεφορτισμένο, στην ''πραγματικότητα των εσχάτων''.

Για μένα,δυστυχώς,λόγω της δικής μου κατάστασης ασφαλώς,αυτό φαντάζει ουτοπία.
Αλλά και οι ουτοπίες παρηγορούν και ξεκουράζουν.
Αλλά.....γένοιτο!!

Δεν έχω άλλο να στείλω από την αγάπη μου,δεν έχω άλλο να ζητήσω από την ευλογία σας.
Μαρίνα

(Στη φωτογραφία,ο σεβάσμιος γεράκος που διακρίνεται είναι ο Παύλος Βελιγραδίου?)

Ιωάννης Νικόπουλος είπε...

Ειναι εντονη η ανάγκη Μαρίνα,να ξαναθυμηθείη Εκκλησία οτι το Ειναι της, την ταυτότητα της, την υπόσταση της την αντλεί οχι απο το παρελθόν της, απο την ιστορία της, ουτε και απο το δημιουργικό παρόν της οσο πλούσιο και αν ειναι, αλλά απο το μέλλον, απο τα εσχατα, απο αυτό που "θα ειναι" ο κόσμος στο τέλος της ιστορίας.

Στη χριστιανική σκέψη το μέλλον ειναι το αιτιο του παρελθόντος, αφου ο λόγος για τον οποίο εγινε ο κόσμος ειναι ο Εσχατολογικός Χριστός, ως ενωση κτιστού και ακτίστου στα εσχατα.....

Αυτό σημαίνει οτι στη ζωή μας τίποτε ακόμη δεν εχει κριθεί, ολα παίζονται.Για την Εκκλησία το μέλλον διαγράφει το παρελθόν.
Εκείνος που αληθινά μετανοεί ειναι να σαν μην εχει διαπράξει αμαρτία.Το μέλλον ειναι καθοριστικό.

Για την Εκκλησία δεν υπήρξαμε τόσο, οσο θα υπάρξουμε κάποτε.Ο παράδεισος δεν βρίσκεται πίσω μας, αλλά μπροστά μας.

Στο δεύτερο ημίχρονο που ξέρεις, μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.....Με μια προσποίηση, με ενα καλλίτερο παίξιμο...Ο Θεός δεν εχει πεί την τελευταία λέξη...μπορεί στο τέλος να κάνει πιο ομορφα πράγματα απο αυτά που εκανε στην αρχή της δημιουργίας, που ξέρεις;
Δεν υπάρχει ουτοπία Μαρίνα οπως δεν υπήρξε για την Εθνική στον αγώνα με την Τσεχία!Τελευταίο κόρνερ του Τσάρτα, τελευταία κεφαλιά του Δέλλα και γκοοολ!!!!!!!!!!!Αλλαξαν τα δεδομένα........Αυτη ειναι η πραγματικότητα των εσχάτων,απρόβλεπτη.....
Ευχές πολλές!!!
Δεν ειναι αποκαλυπτική αυτή η φωτογραφία;Οντως ειναι ο Πατριάρχης των Σέρβων Παύλος.