Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΚΑΙΟΝ ΟΦΛΗΜΑ ΕΥΛΑΒΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟ ΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

Απο τα μεσα της δεκαετιας το "70 αρχισε να γινεται γνωστη στην Ελλαδα και να διαφημιζεται η Θεολογικη Σχολη Βελιγραδιου. Εκεινος που πρωτος ενεπνευσε την αναγεννηση των θεολογικων σπουδων στη Σερβια την εποχη αυτη μολις χαλαρωσε λιγο το κομουνιστικο καθεστως στην Πρωην Γιουγκοσλαβια, ηταν ο π.Ιουστινος Ποποβιτς, συγχρονος Αγιος της Ορθοδοξου Σερβικης Εκκλησιας. Ο π.Ιουστινος, Διδακτωρ της Θεολογικης Σχολης Αθηνων, ζωντας "εγκλειστος" απο το κομουνιστικο καθεστως της Γιουγκοσλαβιας στην Ιερα Μονη των Αρχαγγελων του Τσελιε, με την αγιοπνευματικη ζωη του, με τα πολυαριθμα θεολογικα εργα του και με μια θεολογικη γλωσσα πρωτογνωρη, εφερε στο προσκηνιο το ενδιαφερον για την Θεολογια με αποτελεσμα να φθασουμε σε μια μεγαλη ανθιση των θεολογικων σπουδων στην Σερβια την δεκαετια του "80 και του "90. Η Θεολογικη Σχολη Βελιγραδιου, κατα την δεκαετια του "80, ηταν στελεχωμενη απο μια ομαδα νεων καθηγητων η οποια αντιπροσωπευε εναν ορθοδοξο πατερικο τροπο σκεψης και προβληματισμου πολυ μακρια απο την προβληματικη της σχολαστικης θεολογιας και του ευρωπαικου επιστημονισμου, με τις δυτικες προδιαγραφες διδασκαλιας και την υιοθετηση της δυτικης εκδοχης των κλαδων της θεολογιας...
Αυτη την ομαδα αποτελουσαν τα πνευματικα τεκνα του Ομολογητου συγχρονου Σερβου Αγιου Ιουστινου Ποποβιτς: Οι Ιερομοναχοι Αθανασιος Γιεβτιτς, Αμφιλοχιος Ραντοβιτς και Ειρηναιος Μπουλοβιτς, και οι τρεις με σπουδαιες θεολογικες σπουδες στην Ελλαδα και την Ευρωπη. 

Ο Αγιος Ιουστινος Ποποβιτς


Η παρουσια των τριων αυτων Πατερων νεων Θεολογων με πλουσια μορφωση και πνευματικη ζωη ηταν μια εκπληξη συγχρονης "φιλοκαλικης μαρτυριας" και επηρεασαν αποτελεσματικα στην καλλιεργεια του ορθοδοξου ηθους στη Σερβια. Σειρες πατερικων εργων και μεταφρασεις πληθους κειμενων απο την ορθοδοξη βιβλιογραφια εμφανιστηκαν στην αγορα. Μια απροσδοκητη ανθιση της πνευματικης και λατρευτικης ζωης συνοδευσε αυτο τον εκδοτικο οργασμο. Ο ανοιχτος διαλογος των Σερβων Πατερων με τους μαρξιστες της εποχης γεμιζε τα πανεπιστημιακα αμφιθεατρα στο Βελιγραδι, ενω η καθοδος τους στην Ελλαδα αρχισε να προκαλει κυριολεκτικα συνωστισμο της νεολαιας σε διαφορες αιθουσες των Αθηνων 
Η πνευματικη ανθοφορια στην Σερβια, που ξεκινησε απο τα μεσα περιπου της δεκαετιας του "70, γρηγορα εφερε στο προσκηνιο την πολη του Βελιγραδιου και την Θεολογικη Σχολη οπου αμεσως αρχισαν να συρρεουν δεκαδες φοιτητες απο διαφορα μερη του κοσμου και κυριως φυσικα απο την Ελλαδα...
Στην Θεολογικη Σχολη Βελιγραδιου οσοι Ελληνες ειχαμε την ευλογια να φοιτησουμε απο τις αρχες περιπου της δεκαετιας του "80, αντικρυσαμε αμεσως απο το πρωτο ετος την συγκλονιστικη μορφη και παρουσια του π.Αμφιλοχιου Ραντοβιτς. Ηταν λιαν αγαπητος Καθηγητης σε ολους μας, προσιτος, ασκητικος με αγιορειτικη μορφη, μεγαλος φιλελληνας, βαθυστοχαστος και ακραιφνως ορθοδοξος Θεολογος. Μιλουσε με μια γλωσσα αποκλεισμενη ως τοτε απο το ακαδημαικο λεξιλογιο: Μιλουσε για "θεωση", για "νηψη", για ορθοδοξη πνευματολογια και εκκλησιολογια, για τον Αγιο Γρηγοριο τον Παλαμα, τον Αγιο Σεραφειμ του Σαρωφ, τους Νηπτικους Πατερες. 





Μετεφερε σε γλωσσα απλη τα καιρια και τα πρωταρχικα της χριστιανικης εμπειριας. Στους αντιποδες της νοησιαρχιας και του ηθικισμου, ο λογος του ηταν πραγματικη αποκαλυψη του Ευαγγελιου της Εκκλησιας. Ηταν μια ευχαριστη και απροσμενη εκπληξη!
Ο Μακαριστος Γεροντας π.Αμφιλοχιος, πιστο τεκνο του π.Ιουστινου Ποποβιτς, προσεφερε τα μεγιστα και υπηρξε βασικος συντελεστης της ιστορικης μεταστροφης της Ορθοδοξης Θεολογιας στην Σερβια. Αγωνιστηκε να αναστησει, μεσα σε μια ταραγμενη εποχη για τον λαο του, την αισθηση της οντως ζωης, την γευση της μετοχης στη Βασιλεια του Θεου. Αναδιοργανωσε την Μητροπολη Μαυροβουνιου, εκτισε εκατονταδες Ιερους Ναους, αφησε πισω του ενα ογκωδες συγγραφικο εργο, μετεφρασε παρα πολλα πατερικα εργα, εξεδωσε το περιοδικο "SVETI GORA" και ιδρυσε ραδιοφωνικο σταθμο.Επισης πρωτοστάτησε με πρωτογνωρη αγωνιστικοτητα και τόλμη κατά των κυβερνητικών διώξεων εναντίον της ορθόδοξης εκκλησίας στο Μαυροβούνιο διαδηλωνοντας επι σειρα μηνων και επηρεαζοντας την πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο, ωστε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Αυγούστου 2020, το Σοσιαλιστικό κόμμα του Μίλο Τζουκάνοβιτς, μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία, αναγκάστηκε να περάσει στην αντιπολίτευση.
Προσωπικα νιωθω ευλογημενος, γιατι ολα αυτα τα χρονια της παραμονης μου στην Σερβια, ημουν κατω απο την σκεπη και προστασια και των τριων Πατερων και σεβαστων Καθηγητων μου : Του π.Αθανασιου Γιεβτιτς, π.Αμφιλοχιου Ραντοβιτς και π.Ειρηναιου Μπουλοβιτς. Τους θεωρω ευεργετες μου και τους ευχαριστω. Ιδιαιτερως ομως θελω να εκφρασω τις ευγνωμονες ευχαριστιες μου στον Μακαριστο πλεον Πατερα μου και Καθηγητη μου Αμφιλοχιο για την πλουσια πατρικη και ευεργετικη αγαπη του κατα την διαμονη μου εν Βελιγραδιω καθως και για τον κοπο που εκανε να ταξιδεψει απο το μακρινο Μαυροβουνιο δυο φορες και να ελθει στην Πατρα για να με τιμησει και να συμμετασχει σε πολυ σημαντικες προσωπικες στιγμες της ζωης μου... Σε ευχαριστω πολυαγαπημενε μου και πολυσεβαστε μου Πατερα Αμφιλοχιε. Καλη Ανασταση!















Δεν υπάρχουν σχόλια: