Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Η Αναληψη του Κυριου η μεγαλυτερη Δεσποτικη Εορτη


Του π.Ιωαννη Νικοπουλου
Η Ανάληψη είναι η μεγαλύτερη Δεσποτική εορτή γιατι με αυτη πραγματοποιηθηκε ο σκοπος της Θειας Ενσαρκωσεως,που ήταν να ανεβάσει και πάλι στον ουρανό την πεσμένη ανθρώπινη φύση. Μετά την Ανάστασή του ο Χριστός σε διαστημα 40 ημερων, εμφανίστηκε πολλες φορές στους Μαθητες Του, αποκαλυπτοντας τα μυστηρια της Βασιλειας του Θεου, με τελευταία φορα αυτήν κατά την οποία και αναλήφθηκε στους ουρανούς. Εμφανίζεται σε όλους τους Μαθητές και στην Παναγία τους οποίους οδήγησε έξω από την Ιερουσαλήμ στο όρος των Ελαιών. Συζήτησε πολλά μαζί τους για τη διάδοση του λόγου του στα πέρατα της οικουμένης και για τη μέλλουσα Βασιλεία του ,και αφού τους ευλόγησε μία νεφέλη τον σήκωσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους, αναληφθηκε στους ουρανους.
Θα μπορούσε να γίνει η Ανάληψη αμέσως μετά την Ανάσταση. Δεν το έκανε όμως για να στερεώσει την Πίστη των Μαθητών Του με τις συνεχείς εμφανίσεις Του και τα θαύματα. Για να μην φανεί ότι η Ανάσταση ήταν φαντασία. Τέλος τους κατέστησε όλους θεατές της Αναλήψεώς Του
Με την Ανάσταση έχουμε τη νίκη εναντίον του Θανάτου, με την Ανάληψη εχουμε την άνοδο της ανθρωπίνης φύσεως στον θρόνο του Θεού. 
Η Ανάληψη του Χριστού είναι το κόσμημα όλων των Δεσποτικών εορτών, η τελείωση όλων όσων έκανε ο Χριστός για μας, με το έργο της θείας Οικονομίας της Σωτηριας.
Η Δεσποτικη εορτη της Αναληψεως εχει μεγαλη σημασια στην πνευματικη ζωη γιατι συνδεεται με την θεωση του ανθρωπου.Η ανθρωπινη σαρκα που θεωθηκε με την εναθρωπιση του λογου, τωρα καθεται στον βασιλικο θρονο στα δεξια του Θεου Πατρος.
Η Αναληψη του Χριστου, δηλαδη, ανοιγει στον ανθρωπο τον ουρανο. Ο ανθρωπος - η ανθρωπινη φυση- ανεβαινει στο θρονο του Θεου. Που σημαινει οτι το ανθρωπινο σωμα εχει αξια, δεν το θεωρουμε κακο, δεν ειναι η φυλακη της ψυχης.....
Βλεπουμε, καθαρα, την ανωτεροτητα της Αναληψεως η καλυτερα το πληρωμα της Θ.Οικονομιας με το γεγονος αυτο.
Και ο ουρανός δεν βρίσκεται σε κάποιον άγνωστο γαλαξία. Ουρανός είναι αυτό που μας επιστρέφει ο Χριστός, ο,τι χάσαμε με την πτωση και την υπερηφάνεια... Ουρανός είναι η πνευματική μεταμόρφωση της ανθρώπινης ζωής,ουρανός είναι η βασιλεία του Θεού, η νίκη πάνω στο θάνατο, ο θρίαμβος της αγάπης.... Όλα αυτά μας έχουν αποκαλυφθεί, μας έχουν δοθεί από τον Χριστό. Και έτσι ο ουρανός διαπερνά τη ζωή μας εδώ και τώρα,η ίδια η γη γίνεται μια αντανάκλαση, ένα είδωλο της ουράνιας ομορφιάς.
Ο Μέγας Αθανάσιος λέει πως “ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός”.Ο Θεός κατέβηκε στη γη για να μπορέσουμε εμείς να ανεβούμε στον ουρανό! Αυτό ακριβώς γιορτάζουμε την ημέρα της Αναλήψεως! Αυτή είναι η πηγή της λαμπρότητας και της άρρητης χαράς. 
Αν ο Χριστός βρίσκεται στον ουρανό, κι αν Τον πιστεύουμε και Τον αγαπούμε, τότε είμαστε κι εμείς μαζί Του, στο δείπνο Του, στη Βασιλεία Του.
Το καθετί γύρω μας μας τραβά προς τα κάτω.......... Ατενίζουμε όμως τον Χριστο να ανέρχεται στον ουρανό, και λέμε στον εαυτό μας και στον κόσμο: Αυτη ειναι η αλήθεια για τον κόσμο και τον άνθρωπο, αυτη είναι η ζωή στην οποία ο Χριστός μας καλεί από την αιωνιότητα.
Ο Άγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς λέει ότι η Ανάσταση συνδέεται με όλους τους ανθρώπους, ενώ η Ανάληψη μόνο με τους Αγίους. 
Όλοι θα αναστηθούν κατά την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και δίκαιοι και αμαρτωλοί, αλλά δεν θα αναληφθούν όλοι. Μόνο οι δίκαιοι θα αρπαγούν μέσα σε νεφέλες για να προϋπαντήσουν τον Χριστό ερχόμενο από τους Ουρανούς.Αυτο δειχνει μεγαλυτερη κοινωνια και ενοτητα μαζι Του.
Γι΄αυτο και απο σωτηριολογικης αποψης η Αναληψη θεωρειται μεγαλυτερη εορτη, γιατι Αναληψη = Θεωση......Αυτη η μεγαλη εορτη μας καλει σε πνευματικη τελειωση και ολοκληρωση, να βιωσουμε την Αναληψη του Χριστου και να ζησουμε και την δικη μας αναληψη. Αμην!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: