Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Αθανάσιος Γιέβτιτς:Πολύπλευρη η σημασία της Κυριακής της Ορθοδοξίας


«Οσο βαθύτερη είναι η αποτυχία τόσο μεγαλύτερη είναι η ελπίδα σωτηρίας»

(Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωην Επισκόπου Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ.Αθανασίου Γιέβτιτς που εγινε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2010 στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου της Πρίζρεν)

Στο κήρυγμα του ο Επίσκοπος Αθανάσιος αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία της εορτής της «Κυριακής της Ορθοδοξίας, Κυριακή της τιμής και της προσκύνησης της τιμίας εικόνος του Θεού του αοράτου, ο οποίος εγινε ορατός ανθρωπος εν τω προσώπω του Ιησού Χριστού του Ναζωραίου».
«Η εικόνα είναι ένα παράθυρο στον ουρανό. Δεν είναι μόνο φωτογραφία αλλά η μορφή του μεταμορφωμένου ανθρώπου και με την Θεία Χάρη αιωνίου. Είναι η πρόγευση της Βασιλείας των Ουρανών. Από την εικόνα ακτινοβολεί φως, το οποίο διαχέεται από ολόκληρη την ψυχοσωματική υπαρξη του ανθρώπου».
Ενθυμούμενος τον Μακαριστό Πατριάρχη Παύλο, ο οποίος επι 33 χρόνια παρέμεινε στον θρόνο της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης και επιβίωσε, ο Αθανασιος ειπε:
«Κι εμείς θα παραμείνουμε και θα επιβιώσουμε αν κρατηθούμε από το παράθυρο που βλέπει στον ουρανό, από την Εικόνα του Χριστού του ζώντος, του Αυθεντικού. Αυτός είναι το Αρχέτυπον, το Πρωτότυπον του ανθρώπου γιατί ο Θεός δημιουργώντας τον ανθρωπο εβλεπε προκαταβολικά τον Χριστό ο οποίος θα γινόταν ανθρωπος».
Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο Επίσκοπος Αθανάσιος μίλησε για τη Θ.Λειτουργία η οποία « Δεν είναι ιεροτελεστία η λατρεία». «Σήμερα είναι εδώ ο Ουρανός και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι κοινωνούμε και μετέχουμε, τρώγουμε και πίνουμε το Σώμα του Θεανθρώπου, το οποίο από θνητό κατέστη αθάνατο. Θαύμα είναι που ο Θεός ηρθε σ’ αυτόν τον κόσμο και γι’ αυτό υπάρχει σωτηρία σ’ αυτόν τον κόσμο».
« Σε οποια κατάσταση και αν ευρίσκεται αυτός ο κόσμος και μεις σ’ αυτόν ετσι όπως είμαστε αμαρτωλοί, ποτε δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα. Κάποτε φτάνουμε μέχρι τον ολεθρο, αλλά να ξέρετε, οσο βαθύτερη είναι η αποτυχία τόσο μεγαλύτερη είναι η ελπίδα σωτηρίας. Για το Θεό ποτέ δεν υπάρχει ποτέ. Στηριχθείτε στην πίστη.Η πίστη είναι η νέα ελπίδα και η νέα ενέργεια, η νέα αίσθηση και ο σύνδεσμος με τον ζώντα και αληθινό Θεό. Η πίστη δεν γνωρίζει ποτέ την αποτυχία, αλλά η πίστη, αδελφοί μου, οταν συνοδεύεται απο αγάπη. Η πίστη δεν είναι μίσος, δεν ειναι εκδίκηση.
Χάρηκα το πρωί που ειδα εδω να μας χαιρετούν οι ανθρωποι και βλέπουμε ένα άλλο πρόσωπο από εκείνο, της εποχής εκείνης ,τότε όταν αυτός ο Ναός γκρεμίστηκε. Δοξα τω Θεώ.!Ποτέ στην καρδιά σας να μην εισέλθει το μισος και η εκδίκηση. Ο ανθρωπος είναι υπεύθυνος και για τον παράδεισό του και για την κόλαση του και ότι ο ανθρωπος βάζει στην ψυχή του, αυτό θα παραμείνει όχι μόνο εδώ αλλά και επάνω.
Ουτε ο Θεός θα επιβάλλει ουτε θα αφαιρέσει κάτι από τον ανθρωπο. Γι΄αυτό ο ανθρωπος είναι υπεύθυνο ον, γιατί είναι είναι ελεύθερο και θεοειδές ον. Η ελευθερία είναι ο αξονας της θεοείδειας».
«Είμαστε αμαρτωλοί, αλλά ο Θεός ηρθε να σώσει τους αμαρτωλούς, και όχι τους «δικαίους» όπως ησαν οι Φαρισαίοι.Και σήμερα εχει Φαρισαίους, ανόητους και απερίσκεπτους, τους επωνομαζόμενους ζηλωτές οι οποίοι θέλουν να μονοπωλήσουν τη σωτηρία και την ορθοδοξία. Είναι μοχθηροί και συκοφαντούν, και σεις γνωρίζετε τι εγινε αυτές τις μέρες.
Ο Θεός είναι μεγάλος και η Εκκλησία το Θεανθρώπινο Σώμα.Ναι είναι γηινος οργανισμός, αλλά είναι και θεανθρώπινος οργανισμός. Εχει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα οργανα και αυτά είναι τα αγια μυστήρια. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος κάνει την Εκκλησία και να επιβιώνει και να αναμένει την δεύτερη παρουσία του Χριστού.
Το κεντρικό μυστήριο της Εκκλησίας είναι η Θ.Λειτουργία και η συμμετοχή μας και η Θ.Κοινωνία μας. Είμαστε καλεσμένοι στο δείπνο του Ουρανίου Βασιλέως και δεν επιτρέπεται να προφασιζόμαστε διάφορα. Πρέπει να νηστέψουμε και να εξομολογηθούμε, αλλά μην επιτρέπετε τίποτε να σταθεί εμπόδιο σ’ ότι είναι σημαντικώτερο».
Τελειώνοντας το εορταστικό του κήρυγμα ο Επίσκοπος Αθανάσιος ειπε: «Ας είναι αυτή η Θ.Λειτουργία προς σωτηρίαν και ενθάρρυνση. Όχι στο μίσος και στην εκδίκηση, στον αποκλεισμό και στην απομόνωση, αλλά στο απλωμα της καρδιάς. Αγαπάτε τον Θεό και τον συνάνθρωπο…"

Δεν υπάρχουν σχόλια: