Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Λαμπρὰ Εγκαίνια του Εκκλησιαστικου Λυκείου καὶ της Εκκλησιαστικης Εστίας Πατρων 14 – 11 – 2011


Μ λαμπρότητα εγιναν τ εγκαίνια του κτιρίου του νέου Εκκλησιαστικου Λυκείου Πατρων κα τς Εκκλησιαστικης Εστίας της Ιερας Μητροπόλεως, στν Παραλία Πατρων, απ τν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνων & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποιος ηλθε γι’αυτν τν σκοπ στν Πάτρα, προσκεκλημένος απ τν Σεβ. Μητροπολίτη Πατρων κ.κ. Χρυσόστομο.


Η τελετ εγινε μέσα σ κλιμα βαθειας συγκίνησης μ τν συμμετοχ των Πολιτικων, Στρατιωτικων, Αστυνομικων, Λιμενικων, Εκπαιδευτικων κ.λ.π. Αρχων καί Φορέων της Περιφέρειας καί του τόπου μας κα πλήθους κόσμου, νω παρόντες ηταν σχεδν ολοι οι Κληρικο της Ιερας Μητροπόλεώς μας.
Τν Μακαριώτατο υπεδέχθησαν ο Διευθυντής, οι Καθηγητα κα οι Μαθητα του Εκκλησιαστικου  Λυκείου. Η χορωδία των Μαθητων εψαλε τ «Αξιόν εστί».
Αφου ετελέσθη ο Αγιασμός, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρων κ. Χρυσόστομος, ο οποιος ευχαρίστησε τν Μακαριώτατο κα ανεφέρθη στ ιστορικό της ανεγέρσεως του κτιριακου συγκροτήματος, στς δυσκολίες, στος πολλος κόπους κα στς θυσίες, ωστε ν φθάσωμε στν ημέρα των Εγκαινίων. Επίσης ευχαρίστησε ολους οσοι εβοήθησαν στν ωραία αυτ προσπάθεια, ωστε ν ολοκληρωθη αυτ τ εργο αγάπης της τοπικς Εκκλησίας πρς τν τοπικ κοινωνία.
Εν συνεχεί ομίλησε μ λόγια θερμ κα μ βαθει νοήματα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνων & πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο οποιος ανεφέρθη στ εργο τς Εκκλησίας στος σύγχρονους καιρούς, στ σύγχρονη πολυεπίπεδη κρίση καί στν ανάγκη αντιμετωπίσεως της κρίσεως μέσα π τν ενότητα κα τν συναίνεση.  Επίσης επήνεσε τν πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρων γι τν ανέγερση του συγκεκριμένου εργου αγάπης.


Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος, μεταξύ των άλλων, είπε:
«Ο τόπος μας, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος στην τελετή εγκαινίων του εκκλησιαστικού λυκείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
«Πρέπει», υπογράμμισε, «η Εκκλησία να υπερβεί τις δυσκολίες και να σταθεί πλάι στην Πολιτεία και η Πολιτεία να μην βάλει στο περιθώριο, ούτε να εξοστρακίζει τις παραδόσεις και την εκκλησιαστική ζωή».
Και συνέχισε: «Θα πω μια σκέψη που πρέπει ιδιαίτερα να καλλιεργηθεί τον καιρό αυτό. Δεν θα πολιτικολογήσω. Παρακολουθήσαμε τα γεγονότα και τις προσπάθειες που έγιναν για συναίνεση, ένα αίτημα που ακουγόταν από παντού. Μα δε μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να κάτσουν όλοι μαζί να βρουν μία λύση και να προχωρήσουμε; Πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Η Εκκλησία έχει εδώ πέρα έναν ουσιαστικό λόγο».
«Ωραία η κομματική συναίνεση, αλλά δεν έχει διάρκεια. Θα περάσουν οι δυσκολίες και θα ξαναρχίσουμε τα ίδια. Τι λέει η Εκκλησία; Καλή η κομματική συναίνεση, αλλά πιο καλή και άριστη η κοινωνική συναίνεση, πέρα από αυτά που μας χωρίζουν. Όλοι μας λαχταρούμε να είμαστε μια οικογένεια, να κάνουμε έναν αγώνα. Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας, κι αυτό μπορεί να δώσει σήμερα όχι με λόγια, με πράξη».
Αυτή τη συναίνεση, τη συνεργασία Κράτους και Εκκλησίας, συνέχισε ο Μακαριώτατος, πρέπει να τη νιώθουν τα παιδιά μας, σε όλα τα σχολεία και σ’ όλες τις εκφάνσεις και τις εκδηλώσεις της ζωής.
«Το πιο καλό σημάδι είναι όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για το κοινό καλό» τόνισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε επίσης πως η σημερινή ημέρα είναι ημέρα - σταθμός για την εκκλησιαστική εκπαίδευση.
«Είμαι συγκινημένος γιατί αυτό το έργο ήρθε στην πιο κατάλληλη ώρα, σε μια περίοδο που πρέπει να προσανατολιστούμε και να χαράξουμε καινούριες γραμμές. Να μάθουμε όλοι πως πρέπει να είμαστε μπροστά, να πρωταγωνιστούμε για τα καλά έργα που έχουν καλό σκοπό».
«Βρισκόμαστε», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, «σε μία περίοδο που πρέπει να διαπιστώσουμε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα πνευματικής και ηθικής κρίσης. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε το κατάλληλο φάρμακο».
Έδωσε απάντηση και σε όσους διερωτώνται ποια είναι η ανάγκη του εκκλησιαστικού σχολείου σήμερα.
«Ακούμε γύρω μας ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι κάτι περίσσιο στο σχολείο και καλό θα είναι να απομακρυνθεί από το χώρο της μάθησης» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Ακούμε και μερικές "παλαβές" ιδέες, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, ότι το υπουργείο δεν θα πρέπει να λέγεται Παιδείας και Θρησκευμάτων και για τα θρησκευτικά θέματα να ασχολείται μία υπηρεσία, μία γραμματεία σε ένα υπουργείο. Να είναι δηλαδή η Ορθοδοξία όπως είναι ο ισλαμισμός και άλλες θρησκείες στην Ελλάδα».
Δεν θα υπάρξει πιο τραγικό πράγμα, επισήμανε ο Μακαριώτατος, αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι τέτοιο πράξη, διότι, όπως είπε, διαμαρτύρεται η καρδιά και η ψυχή του Καποδίστρια που πίστευε πως σε αυτόν τον τόπο θρησκεία και δημόσια εκπαίδευση έχουν κοινή πορεία.
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, τέλος, στην Εθνοσυνέλευση του Άργους, όταν οι κληρικοί κατανοώντας τις δυσκολίες που υπήρχαν διέθεσε όση περιουσία είχε στη διάθεση του κράτους. 
«Αξιοποιήστε την και όταν έρθει ο χρόνος και αποκατασταθούν τα πράγματα θα την επιστρέψετε στην Εκκλησία, είπαν τότε οι παπάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
«Οι πολιτικοί αποφάσισαν τότε, από αυτή την περιουσία, η οποία ήταν 10 εκ. στρέμματα να δοθούν τα ¾ στο κράτος, σε δήμους και κοινότητες. Και το κράτος έδωσε σε αντάλλαγμα με νόμο τη μισθοδοσία του κλήρου και την εκκλησιαστική εκπαίδευση» επισήμανε.
Και κατέληξε: «Η εκκλησιαστική εκπαίδευση είναι επομένως θεμέλιος λίθος από το 1827. Φανταστήκατε ποτέ ότι θα μπορούσε τη Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ικάρων ή Αστυνομικών να την οργανώσει η Εκκλησία; Όχι. Τότε πως τη στελέχωση της Εκκλησίας, την ετοιμασία των κληρικών για τις θέσεις του εκκλησιαστικού χώρου πρέπει να την έχει το κράτος σε αποκλειστικότητα; Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε τώρα που ξεκαθαρίζουν μερικά πράγματα».
Μετ ταυτα τν λόγον ελαβε Διευθυντς του Εκκλησιαστικου Λυκείου Πατρων κ. ωάννης Κόττορος, ο οποιος μίλησε πολ συγκινητικ γι τν προσφορ του Εκκλησιαστικου Λυκείου Πατρων, τν ιστορία του, αλλ κα γι τ σύγχρονα θέματα κα προβλήματα της Εκκλησιαστικης Εκπαιδεύσεως.
Τέλος προσεφώνησε μ πολ σεβασμ τν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνων & πάσης λλάδος κ.κ. Ιερώνυμο κα τν ευχαρίστησε γι τν κόπο στν οποο υπεβλήθη ν ελθ στν Πάτρα γι τ εγκαίνια του Εκκλησιαστικου Σχολείου κα γι τν πατρική του αγάπη, ο μαθητής της Γ Τάξεως το Εκκλησιαστικο Λυκείου Πατρων, Γεράσιμος Αναστασόπουλος

Επίσης ευχαρίστησε τν Σεβ. Μητροπολίτη Πατρων κ. κ. Χρυσόστομο γι τ ενδιαφέρον του γι τ Σχολειο κα τν πολλή του αγάπη. Ο Μαθηταί προσέφεραν στόν Μακαριώτατο, μία Εικόνα του Αγίου Αποστόλου Άνδρέου καί τοπικά προϊόντα πού παράγονται στήν Ιερά Μονή Ελεούσης.
Η τελετ εκλεισε μ αποκάλυψη αναμνηστικης πλάκας των εγκαινίων κα μ ξενάγηση στος χώρους το Σχολείου κα τς Εστίας εν στ τέλος παρετέθη δεξίωσις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: