Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Ανακοίνωση του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης Αθανασίου Γιέβτιτς(Μέρος Α)



Μετάφραση απο τα σερβικά π.Ιωάννης Νικόπουλος
Με την αριθμ. 131/11 Φεβρουαρίου 2010 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία υπογράφει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρασκοπριζρένης κ.Αρτέμιος απηλλάγη των καθηκόντων της διοικήσεως της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης μέχρι την περάτωση της ηδη εν εξελίξει κανονικής διαδικασίας, μέχρι δηλαδή την επόμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρτέμιος δεν είναι υπο απαγόρευση στις ιεροπραξίες και δύναται να διαμένει στο επισκοπείο η σε άλλο μέρος η σε μοναστήρι αυτής η αλλης Μητροπόλεως της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συγχρόνως, με την απόφαση αυτή και με την υπ’ αριθμ. 132/11 Φεβρουαρίου 2010 ξεχωριστή πράξη της Ιεράς Συνόδου, ο κάτωθι υπογγεγραμμένος τοποθετήθηκα ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τοπικού αρχιερέως. Αυτές οι δυο πράξεις παραδόθηκαν προσωπικώς στον Σεβασμιώτατο Αρτέμιο στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου 13 Φεβρουαρίου 2010 στο Πατριαρχείο, με την ρητή ενδειξη όπως και οι δυο πράξεις τεθούν σε ισχύ αμέσως.
Συγχρόνως, με αυτοκίνητο της Συνόδου, συνοδεία ενός μέλους της συνοδικής επιτροπής το οποίο συμμετείχε σε προηγούμενη διερεύνηση της κατάστασης στην εδρα της Μητροπόλεως, κατευθυνθήκαμε στο Μοναστήρι της Γρατσάνιτσας οπου φθάσαμε χθές 13 Φεβρουαρίου, τις πρώτες απογευματινές ωρες.
Μας υποδέχθηκαν ολοι οι αρχιερατικοί επιτροποι με ένα πλήθος αδελφών Ιερέων, Μοναχών, Μοναζουσών, και λαικών της Μητροπόλεως, καθώς και ο Βοηθός Επίσκοπος Λιπλιάνης κ.Θεοδόσιος και η Ηγουμένη της Μονής Γρατσάνιτσα Ευφροσύνη.


Με την ευκαιρία αυτή οι δυο παραπάνω πράξεις διαβάστηκαν ενώπιον ολων των παρόντων. Δεν υπήρξε καμία ενσταση γιατί ο εδώ κλήρος και λαός προ πολλού ανέμεναν να εκτονωθεί η δύσκολη κατάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Ρασκοπριζρένης, μια κατάσταση δημιουργημένη από την παράνομη, αντικανονική και αντιεκκλησιαστική δράση του Συμεών Βιλόβσκι και των συνεργατών του.



Κατά την αφιξη στην Γρατσάνιτσα, συνοδική εντολή, παραλάβαμε το τμήμα της ενημέρωσης, καθώς και το γραφείο του Γραμματέα και το ταμείο της Μητροπόλεως, και εισήλθαμε στους χώρους του Επισκοπείου χωρίς να πειράξουμε τίποτε άλλο εν αναμονή της επιστροφής του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Αρτεμίου.
Η παραλαβή των προαναφερθέντων δυο τμημάτων εγινε αμέσως μετα την αφιξη μας λόγω της βάσιμης υποψίας ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικώς, όταν μάλιστα μάθαμε ότι ο αντικανονικά τοποθετήμενος ως αντικαταστάτης του Αρχιερέως Συμεών Βιλόβσκι την προηγούμενη νύχτα κρυφά διέφυγε από την εδρα της Μητροπόλεως για την Ελλάδα.


Συγχρόνως γνωστοποιούμε προς την Ιερά Σύνοδο, ολες τις Ενορίες και τα Μοναστήρια της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης και την κοινή γνώμη, ότι ως κανονικώς τοποθετημένος τοποτηρητής, αναλάβαμε την διοίκηση της Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης, παρακαλώντας τους αδελφούς κληρικούς και λαικούς, καθώς και τους μοναχούς, όπως σεβαστούν εξ ολοκλήρου τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, οι οποίες στην ουσία είναι εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενσυνείδητα, με ειλικρινή ορθόδοξη πίστη και αγάπη στον Αρχιποίμενα Χριστό, τον Σωτήρα ημων και ολων των ανθρώπων και παντός κόσμου, να συνεισφέρουν στην ειρηνική υπέρβαση των κανονικών και οικονομικών ατασθαλειών, που δημιούργησε η αντικανονική δράση, ακριβέστερα η καταστροφική συμπεριφορά του μνημονευθέντος Συμεών Βιλόβσκι και των ασυνειδήτων και αντιεκκλησιαστικών συνεργατών του.
(Εξ αλλου, για τον Ιερομόναχο Συμεών Βιλόβσκι η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ηδη πριν από δυο χρόνια απαίτησε δια της κανονικής οδού, και εδωσε εντολή στον Επίσκοπο Αρτέμιο, να τον απαλλάξει ολων των ιερατικών και διοικητικών υπηρεσιών. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ο Επίσκοπος Αρτέμιος δεν εξετέλεσε την εντολή αυτή όπως δεν εξετέλεσε και μια σειρά αλλων συνοδικών αποφάσεων).

(Συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια: