Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα 2009


Χριστούγεννα σήμερα και σκέφτομαι: Με τη γιορτή αλλάζει το σκηνικό οχι ομως και η πραγματικότητα της ζωής.
Παρα τις ευχές και τα δώρα η αβεβαιότητα σταθεροποιείται στη ζωή μας. Η οικονομία της χώρας καταρρέει και μαζί μ’ αυτη οτι είχαμε υποθηκεύσει στον πολιτισμό της κατανάλωσης. Η Ελλάδα καταρρέει, δεν αντέχει αλλο τους ξέφρενους ρυθμούς της καταναλωτικής ευζωίας.
Τα Χριστούγεννα μας θυμίζουν ενα διαφορετικό τρόπο ζωής που κάποτε ηταν κυρίαρχος σ’ αυτόν τον τόπο.
Χριστούγεννα σήμερα και σκέφτομαι: Με τη γιορτή αλλάζει το σκηνικό οχι ομως και το νόημα της ζωής μας.
Τι να σημαίνει αυτή η γιορτή για τον κόσμο, για μένα για την καθ’ ημας Ανατολή…
Για άλλη μια φορά θα γεμίσουν οι εκκλησιές οι μικρές και οι μεγάλες και το ερωτημα θα παραμένει πάντα το ιδιο: Υποψιαζεται ο λαός του Θεού τι ακριβώς συντελείται μέσα στην εκκλησιά μακριά από τον εμπορικό και συναισθηματικό διάκοσμο της εορτής; Νοιώθει ο παπάς τι επίπεδο πολιτισμού εκπροσωπεί και ποια πρόταση ζωής διαδηλώνει; Μπορεί ο πιστός σήμερα να συλλαβίσει τη γλώσσα του βυζαντινού τυπικού; Ποίηση εκπαγλη, μουσική καθαρτικη των αισθήσεων, δραματουργία αρχαιοελληνική. Και όλα αυτά μαζί μια πρόκληση για την εμπειρική αναζήτηση της α-λήθειας, για μια πρόγευση της ζωής που δεν πεθαίνει.
Τη γεύση αυτής της ζωής θα πάρουμε στον γιορτινό ορθρο και στο πιο απομακρυσμένο ορθόδοξο εκκλησάκι μέσα από μια ποίηση αποκαλυπτική, που διψάει για ζωή:

Ο αχώρητος παντί, πως εχωρήθη εν γαστρί;
ο εν κόλποις του Πατρός, πως εν αγκάλαις της Μητρός,
πάντως ως οιδεν ως ηθέλησε καὶ ως, ηυδόκησεν,
ασαρκος γὰρ ων, εσαρκώθη εκών,
καὶ γέγονεν ο Ων, ο ουκ ην δι' ημας,
καὶ μὴ εκστὰς της φύσεως, μετέσχε του ημετέρου φυράματος.
Διπλους ετέχθη, Χριστὸς τὸν ανω, κόσμον θέλων αναπληρωσαι.

Σήμερα εμείς οι ελληνες καταλαβαίνουμε ποια πρόταση ζωής κουβαλάμε μεσα από την ορθόδοξη παράδοσή μας; Εχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτής της πρότασης και τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία;
Και από την άλλη πλευρά η Εκκλησία μας αντιλαμβάνεται ότι με την συγκλονιστική αυτή πράξη-τυπικό νοηματοδοτεί την ανθρώπινη υπαρξη και παρεμβαίνει στο πολιτιστικό αδιέξοδο το σημερινό;
Αδυσώπητα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση…

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ανθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει

Του π.Βασιλείου Θερμού


Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας σημαδεύουν, πλάθουν την προσωπικότητα μας, χαρτογραφούν τις περιπέτειες των συναισθημάτων μας, διαπλέκονται με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας, συμβάλλουν στην ευτυχία η τη δυστυχία μας. Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε η μας αρρωσταίνει η μας θεραπεύει.
Και οταν λάβουμε υπ' οψιν μας πως οι σχέσεις μας δεν ειναι μόνο εξωτερικά αλλά και ενδοψυχικά γεγονότα, με πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, η και με πρόσωπα που ζούν αλλά τα προσλαμβάνουμε διαστρεβλωτικά, τότε τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Πέθανε ο σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς(1929-2009)



Απεβίωσε χθες σε ηλικία 80 ετών ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο Πάβιτς έγινε ιδιαίτερα γνωστός χάρη στο έργο του «Το Λεξικό των Χαζάρων», που εκδόθηκε πριν 25 χρόνια και που μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες.

Μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ο Μίλοραντ Πάβιτς διετέλεσε καθηγητής της σερβικής λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή της πόλης Novi Sad.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 80 γλώσσες του κόσμου. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Βραζιλία πρότειναν τον Πάβιτς σαν έναν από τους υποψήφιους για το Βραβείο του Νόμπελ στη λογοτεχνία.

Ο Πάβιτς ήταν ο γνωστότερος και περισσότερο μεταφρασμένος σύγχρονος Σέρβος συγγραφέας.
Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια και μελέτες.

Τα περισσότερα έργα του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.
«Tο Λεξικό των Xαζάρων», τα μυθιστορήματα «Tοπίο ζωγραφισμένο με τσάι», «Η εσωτερική πλευρά του ανέμου», «H τελευταία αγάπη στην Kωνσταντινούπολη», «Kαπέλο από δέρμα ψαριού», «το Δεύτερο σώμα» είναι κάποια από τα πιο γνωστά έργα του Πάβιτς.

Συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας


Πηγή: Express.gr 01/12/09
Οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, συζήτησαν το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μετά από πολύωρη συζήτηση οι ιεράρχες αποφάσισαν να καταβάλουν την εισφορά εκτάκτως για φέτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:
“ α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.
β. Η Εκκλησία της Ελλάδος επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ’ ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

δ. Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα. ”
Οσον αφορά στις προσλήψεις των υπαλλήλων των μητροπόλεων που σύμφωνα με το νόμο θα γίνονται πλέον μετά από συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι ιεράρχες αποφάσισαν : “Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ’ αρχήν με το εν λόγω Νομοσχέδιο, ώστε σε αρμονία με τον Καταστατικό Της Χάρτη (Νόμος 590/1977), οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. να υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητος του Α.Σ.Ε.Π., εφ’ όσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όσον αφορά στο θέμα των οχημάτων των Ιερών Μητροπόλεων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλύφθηκε πλήρως από τις διατάξεις της υπουργικής αποφάσεως, υπό τον όρο ότι αφορά όσα οχήματα η προμήθειά τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, η ΔΙΣ “δέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο της ΔΙΣ και πέντε μέλη της”.