Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

"Ο Ψηφιακός Χάρτης πρότυπο συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας"

Πηγή : www.ecclesia.gr
17/2/2009

Πρότυπο συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας, χαρακτήρισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β' τον ψηφιακό χάρτη των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος, ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη και του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Μιλώντας στη παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β', τόνισε ότι, το όλο εγχείρημα αποτελεί πρότυπο για τη περαιτέρω συνεργασία της Εκκλησίας και της Πολιτείας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων τους αλλά και παράδειγμα συνεργασίας για το κοινωνικό έργο που επιτελούν τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία.

Σήμερα η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος και η ΟΤΕ Α.Ε. παρουσίασαν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, το έργο "Ψηφιακός Χάρτης των πολιτιστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος". Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" και αποτελεί μια προσπάθεια ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης των ιερών κειμηλίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο ακολούθησε ο χαιρετισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Αλληλεγγύης», κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα και ομίλησαν με την ακόλουθη σειρά, η κ. Βασιλική Κολυβά, Υπεύθυνη Προβολής & Δημοσιότητας του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση», ο κ. Δημήτριος Τσόπελας, Υποδιευθυντής διαγωνισμών και έργων, Διεύθυ-νση Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών ΟΤΕ, κ. Ανδρέα Περγαντή, Υπευθύνου έργου, Διεύθυνση Υλοποίησης Έργων, Γενική Διεύθυνση Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελάτων ΟΤΕ. Συντονιστής ήταν ο κ. Σπύρος Σουρμελίδης Δημοσιογράφος.

...«Το όλο εγχείρημα αποτελεί παράδειγμα αρμονικής και δημιουργικής συνεργασίας εκκλησιαστικών και κρατικών φορέων και δύναται να αποτελέσει πρότυπο για περαιτέρω συνεργασίες, στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα μας αλλά και στο πεδίο των κοινών τόπων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων όπως αυτοί αναφέρονται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο πολιτισμός και η διαφύλαξη των πολιτιστικών θησαυρών, μαζί με το κοινωνικό έργο αποτελούν σημεία συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας και νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που σήμερα απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της κοινής προσπάθειας»...

Για πρώτη φορά ο χρήστης του Ίντερνετ έχει τη δυνατότητα να «ξεφυλλίσει» μια μοναδική συλλογή ψηφιακών «εκθεμάτων» από μεγάλης πολιτιστικής αξίας μνημεία και πολύτιμα αντικείμενα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Η Αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής της παρουσίας, δημιούργησε αυτήν τη δικτυακή πύλη (portal) με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας μας.

Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρεται μια διεισδυτική ματιά σε εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά σε οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς», σημειώνει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο εγχείρημα ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, κ. Κωστής Δήμτσας.

Το υλικό που εκτίθεται απαρτίζεται από περίπου 33.000 ψηφιακά τεκμήρια - καθένα με επεξηγηματικό κείμενο. Σε αυτό απεικονίζονται εκκλησίες, μοναδικές αγιογραφίες, μουσειακά εκθέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, όπως άμφια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη και σπάνια βιβλία, στα οποία περικλείεται η εκκλησιαστική ζωή όλων των μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Περιήγηση στον χάρτη

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο Ιερομόναχος Θεολόγος για τον π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη

«Έμοιαζε στόν Απόστολο Ανδρέα»

Ιερομόναχου Θεολόγου, πνευματικού τέκνου του π.Χαρίτωνος, πού μοιράζει τό χρόνο του στό "Αγιον Όρος καί την Αφρική.

"Φως Εθών" τευχος 120 4/2008

Δύο άνθρωποι, δύο πνευματικοί μου οδηγοί, ση­μάδεψαν τήν ζωή μου. Χάρι σ' αυτούς είμαι καί έγώ ανάμεσα σας σήμερα. Αυτοί ήταν ό π. Χαρίτων πού μέ οδήγησε στήν πίστι καί ό π. Παΐσιος πού μέ ενέ­πνευσε καί μέ βοήθησε στήν άφιέρωσί μου.

Είναι πολλά πού δέν λέγονται... Θά σας πω αυτά πού λέγονται. Πρίν άπό δύο χρόνια, στήν Κανάνγκα, προτρέποντας τούς Όρθοδόξους μαθητές, πού συμμετείχαν στήν Θεία Λειτουργία του προστάτου τους Αγίου Ανδρέου, νά του μοιάσουν, τούς είπα: «Άφου δέν έχετε δει τόν Αγιο Ανδρέα, νά μοιάσετε στόν π. Χαρίτωνα πού τόν γνωρίσατε, γιατί εκείνος έμοιαζε στόν Απόστολο Ανδρέα».

Ψηλός,εύθυτενής, λευκός, θαρραλέος,αληθής, γεμάτος αγάπη καί στοργή, ελέγχοντας μέ παρρη­σία, ένας πρίγκηπας της Εκκλησίας μας ήταν στά μάτια μου πάντοτε. Κι όταν αργότερα ό π. Παίσιος μού έλεγε ότι ό Θεός μας ζητά νά είμαστε τά πριγκηπόπουλά του, ήξερα που έπρεπε νά μοιάσω.

Γνώρισα τόν π.Χαρίτωνα στό τέλος τής εφηβεί­ας μου, όταν ανίχνευα τήν πορεία τής ζωής μου. Έάν τό παράδειγμα καί οι προτροπές τής μητέρας μου μέ οδήγησαν στόν δρόμο του Θεου, ή λεβεντιά τού π.Χαρίτωνα μέ έμαθε νά βαδίζω.

Μέ είχε εντυπωσιάσει πρίν τόν πλησιάσω. Τόν θαύμαζα στόν άμβωνα λακωνικό, ειλικρινή, αυστη­ρό. Ηταν απόλυτος, χωρίς νά χαρίζεται, χωρίς νά συμβιβάζεται μέ τόν κόσμο. Ήταν ελεύθερος μέ πολλή διάκρισι.

Ήταν αυστηρότατος μέ πολλή αγά­πη. Ήταν ακέραιος. Γί αυτό ενθουσιάστηκα, όπως καί αρκετοί συνομήλικοι μου. Ακολουθήσαμε τόν δρόμο πού μας έδειχνε σέ μιά εποχή πού τήν νεο­λαία τραβούσαν ελκυστικές «σειρήνες».

Άνέπνευσα πνευματικό οξυγόνο καθώς μου άνοιγε μπροστά μου έναν άλλο ορίζοντα. Τότε ένοι­ωσα τί θησαυρό βρήκα καί έμεινα κοντά του.

Κάπου πρός τό τέλος τού Λυκείου μου είχε ζη­τήσει νά του γράψω πώς σκέπτομαι τό μέλλον μου. "Εδειχνε, ότι αυτό τό γράμμα μου τό κράτησε στήν μνήμη του πάντοτε.

Ό π.Χαρίτων διακονούσε τό θέλημα του Κυρίου έν ελευθερία. Δέν είχε αναστο­λές νά μας προσφέρη τήν Αλήθεια έν αγάπη. Δέν έκρυβε τά συναισθήματα του, ουτε φοβόταν νά κά­νη διακρίσεις, όταν τό έκρινε σκόπιμο. Μας μεγά­λωνε μέ πνευματική αλήθεια.

Είχαμε ακουμπήσει πάνω του, γιατί ξέραμε ότι τραβάει πάντα μπροστά. Καί τράβηξε. Τελικά έκανε ένα άλμα πολύ μεγαλύτερο άπ ο,τι μπορούσαμε νά ακολουθήσουμε. Πέταγε σάν αετός του Ψηλορεί­τη, ακούγοντας μόνο τό κάλεσμα του Κυρίου.

Κάποιοι, ζώντας κοντά του, είδαν μικρές αδυνα­μίες του καί ισως λένε σήμερα:

«Τί θέλουμε νά δεί­ξουμε μέ όλες αυτές τις εκδηλώσεις;» Καί καταλή­γουν: «'0 Ίδιος δέν θά τό ήθελε ποτέ».

"Εχουν απόλυτο δίκιο γιά τις αδυναμίες του καί γιά τήν ταπεινοφροσύνη του. Θά επαναλάβω κάτι πού μου έλεγε ό π. Παίσιος: «Πόσο μου αρέσουν οι αδυναμίες τών Αγίων του Θεου!».

"Ας βρεθούν καί θά βρεθούν, είμαι βέβαιος, αγωνιστές χριστιανοί νά μοιάσουν στόν π.Χαρίτω­να, ειτε Αφρικανοί ειτε Ελληνες. Εγώ δέν τά κατά­φερα ακόμη!

"Ομως όλοι μαζί θά προσπαθούμε νά τόν υπα­κούσουμε κτυπώντας τις καμπάνες τής Όρθοδοξίας σέ όλη τήν Αφρική!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Εσπερινές Συνάξεις




Κεντρικό πρόσωπο ο Πατέρας


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ (Λουκ.ιε 11-32)

Η Παραβολή του Ασώτου τελικά καταξιώνει και επαινεί τον Ασωτο, όχι φυσικά για την ασωτία του και την επανάσταση του, αλλά για την μετάνοια και επιστροφή του.

Ο Πρεσβύτερος επικρίνεται, όχι φυσικά για την υπευθυνότητα του και τον σεβασμό του απέναντι στη οικογένεια, αλλά για την σκληρή καρδιά του και την ελλειψη αγάπης προς τον αδελφό του.

Το ενδιαφέρον όμως της Παραβολής δεν επικεντρώνεται, ουτε στην αποστασία ουτε στην μετάνοια και επιστροφή του Ασώτου, αλλά στην πατρική αγάπη και στην δυνατότητα επιστροφής. Κεντρικό πρόσωπο στην Παραβολή είναι ο Πατέρας και όχι ο Ασωτος. Γι’ αυτό και κακώς λέγεται Παραβολή του Ασώτου. Πολλοί ερμηνευτές την ονομάζουν Παραβολή του «σπλαχνικού Πατέρα». Ο Θεός, λοιπόν, στην σημερινή Παραβολή μας αποκαλύπτεται ως Πατέρας. Και για τον Χριστιανό ο Θεός είναι μόνο Πατέρας και τίποτε άλλο.

Και ειναι μόνο Πατέρας γιατί:

Σέβεται την ελευθερία των παιδιών του. Είναι Πατέρας και για τους δύο, και γι’ αυτόν που φεύγει από κοντά του για πολλά χρόνια, και γι’ αυτόν που του μένει πιστός χωρίς να απομακρυνθεί από το πατρικό σπίτι. Δέχεται τις απαιτήσεις του νεώτερου υιου και τον αφήνει να τραβήξει τον δρόμο του, χωρίς να προσπαθεί να τον επηρεάσει και να τον εκβιάσει, γιατί σέβεται την ελευθερία του.

Χρόνια ολόκληρα τον περιμένει και όταν επιστρέφει τον δέχεται με χαρά και αγάπη, χωρίς κρατήματα, χωρίς ανακριση, χωρίς ενδοιασμούς.Τον δέχεται με στοργή, τον δέχεται όπως είναι και ελπίζει στην αλλαγή.Την ιδια αγάπη δειχνει και προς τον μεγάλο γιό.

Ανέχεται τα παραπτώματα μας. Περιμένει χρόνια την επιστροφή μας, δεν απελπίζεται, δεν εξοργίζεται, δεν τιμωρεί. Η αγάπη του είναι πιο μεγάλη από την αμαρτωλότητα του ανθρώπου.

Ξέρει να συγχωρεί. Το ελεος του δεν εχει ορια. Κυνηγάει τον αμαρτωλό, όχι για να τον τιμωρήσει, αλλά για να τον σώσει και να τον ξαναφέρει κοντά του.

Δεν αφήνει τον κόσμο να αφανισθεί εξ αιτίας του παραλογισμού του ανθρώπου. Στέλνει τον Υιό του τον Μονογενή, γίνεται ο Θεός ανθρωπος, για να μπορέσει ο ανθρωπος να γίνει θεός και ετσι να εκπληρώσει τον προορισμό του.

Η αποκάλυψη του Θεού ως Πατέρα είναι:

1. Ένα καθοριστικό γεγονός για τον ανθρωπο, γιατί θέτει τη σχέση του σε νέα βάση και με το Θεό και με τον κόσμο. Γίνεται αμμεση η παρουσία του Θεού στη ζωή μας.

2. Μας δίνει ζωή και νόημα. Οσο πιο πολύ βιώνουμε την πατρική αγάπη του Θεού, τόσο πιο πολύ αυξάνουμε, προοδεύουμε, βγαίνουμε από τον εαυτό μας και αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας, εκπληρώνοντας ετσι τον προορισμό μας.

3. Μας δίνει ελπίδα. Η αγκαλιά του Πατέρα παραμένει ανοιχτή. Συνεχίζει να αγαπά, να ελπίζει, να προσμένει. Μας προσκαλεί να επιστρέψουμε.

Ειθε, η σημερινή Παραβολή να μιλήσει στην καρδιά μας και απο τωρα και στο εξής να βιώνουμε το Θεό ως Πατέρα, για να αλλάξει επιτέλους η σχέση μας με το Θεό και τον συνάνθρωπο και να γευθούμε τη ζωή του ελέους, της συγνώμης και της αγάπης.