Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Μουδιασμένη υποδοχή! Καλή Χρονιά...

Τρίτη 30-12-2008, Σύνταγμα, ωρα 11.00π.μ.
Μουδιασμένη η αθηναική πρωτεύουσα τόσο απο τα τελευταία γεγονότα βίας, οσο και απο την οικονομική κρίση των ημερών υποδέχεται το νέο ετος 2009!


Ελάχιστα περίπτερα, μειωμένη κίνηση, πολύ κρύο...

Η μόνη ευχάριστη νότα τα παιδιά!






Οδος Ερμού ωρα 10.30π.μ.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και η σφαγή των Παλαιστινίων στη γειτονιά μας, ειναι τα μαύρα σύνεφα που σκεπάζουν τη πατρίδα μας τη νέα χρονιά...
Παρ' ολα αυτά ομως εμείς ατενίζοντες το μέλλον, μπροστά με αισιοδοξία, το αύριο που μπορεί να ειναι καλλίτερο ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Ο Λόγος σάρξ εγένετο

Ο Πατήρ ευδόκησεν ο Λόγος σάρξ εγένετο
και η Παρθένος ετεκε Θεόν ενανθρωπίσαντα.
Αστήρ μηνύει μαγοι προσκυνούσι
Ποιμένες θαυμάζουσι και η κτίσις αγάλλεται.

Στιχηρό 26ης Δεκεμβρίου

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Ολα επιτρέπονται...

Πάντοτε ο Χρήστος Γιανναράς ελεγε τα πράγματα με το ονομα τους, χωρίς να φοβάται για το λεγόμενο κόστος…Στο χθεσινό του αρθρο στην «Καθημερινή» λέει αυτά που μόνο λίγοι τολμούν ακόμα και να τα διανοηθούν…

Παραθέτω κάποια χαρακτηριστικά σημεία:

- Ο εφιάλτης βίας και καταστροφής που έζησαν οι ελλαδικές μεγαλουπόλεις, μετά το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκυριακός και απρόβλεπτος. Κυοφορήθηκε είκοσι εφτά ολόκληρα χρόνια, υπήρξαν σημάδια, με σχεδόν καθημερινή συχνότητα, της τερατογένεσης που προμηνυόταν. Στον εφιάλτη εκβάλλουν συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές τριών δεκαετιών.

- Ταυτίστηκε στην πράξη ο «εκδημοκρατισμός»(της παιδείας) με την αξιωματική αρχή ότι στα παιδιά «όλα επιτρέπονται». Το σχολειό δεν είναι στίβος άσκησης που ετοιμάζει τη νεολαία να αναλάβει, με την ενηλικίωσή της, τις ευθύνες του πολίτη, όχι. Το σχολειό παραμυθιάζει τον ανήλικο ότι έχει κιόλας όλες τις προνομίες, όλα τα δικαιώματα του πολίτη χωρίς την παραμικρή υποχρέωση αντιπροσφοράς, χωρίς προϋποθετικά εχέγγυα υπευθυνότητας.

- Η πολιτική «εκδημοκρατισμού» είκοσι εφτά χρόνια τώρα δεν διαμορφώνει πολίτες. Ετοιμάζει αντιστασιακούς σε μια φαντασιωδώς επερχόμενη χούντα. Η χούντα παραμονεύει παντού, κάθε αστυνομικός είναι χούντα, «μπάτσος, γουρούνι, δολοφόνος», χούντα είναι το συντεταγμένο κράτος, είναι κάθε τι δημόσιο: σχολικό ή πανεπιστημιακό κτίριο, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα δωρεάν βιβλία, οι πινακίδες για την τροχαία κίνηση στους δρόμους, οι τοίχοι των σπιτιών που προσφέρονται για να «εκφράσουν» τα παιδιά την αντίστασή τους στην επαπειλούμενη καταπίεση.

- Από την πρώτη τάξη του Δημοτικού η «προοδευτική» πολιτική ποτίζει τα παιδιά, είκοσι εφτά ολόκληρα χρόνια, με το αφιόνι της διεκδίκησης δικαιωμάτων τους. Τα μαθαίνει να συνδικαλίζονται, να απαιτούν αυτό που τους γυαλίζει με μεθόδους ωμού εκβιασμού: Με καταλήψεις των χώρων της σχολικής τους ζωής, δηώσεις, βανδαλισμούς, βάναυση συμπεριφορά απέναντι στον δάσκαλο και στον γονιό. Δεν ξέρουν τι θα πει σχολική «κοινότητα»... Δημοκρατία για τον μαθητόκοσμο στην Ελλάδα σημαίνει τον χαβαλέ της «αποχής», του αποκλεισμού κεντρικών δρόμων για να παραλύει η κυκλοφορία, σημαίνει να ηδονίζεσαι από τη μέθη ισχύος όταν μπορείς να βασανίζεις πολλούς.

-«Ολα επιτρέπονται». Στα εννέα χρόνια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλοι οι μαθητές είναι αυτονόητο να προάγονται, κανένας δεν επαναλαμβάνει μια τάξη. Ο θεσμός των μετεξεταστέων, της βαθμολογίας, της γραπτής δοκιμασίας είναι γραφικές τυπικότητες, τα παιδιά μαθαίνουν να τις περιφρονούν.

- Για λόγους «εκδημοκρατισμού» κατάργησε ο «προοδευτικός» λαϊκισμός τη στοιχειωδέστερη από τις παιδαγωγικές αρχές δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου: την ομοιόμορφη ενδυμασία των μαθητών. Χλεύασαν και συκοφάντησαν οι «προοδευτικοί» την υπεράσπιση της αταξικής εμφάνισης στο σχολικό περιβάλλον,επέβαλαν τις ταξικές ενδυματολογικές διακρίσεις σαν παντιέρα «απελευθέρωσης» των παιδιών.


- Από ένα τέτοιο περιβάλλον εκπαίδευσης ώς την κουκουλοφορία η απόσταση είναι ελάχιστη. Το ίδιο και από την «κατάληψη», τον αποκλεισμό της εισόδου των δασκάλων στο σχολειό, το κάψιμο θρανίων στην αυλή, ώς τον θρυμματισμό βιτρίνας, τον εμπρησμό καταστημάτων. Ελάχιστη, μηδαμινή απόσταση από το να λιθοβολούν δεκάχρονα αστυνομικούς και αστυνομικά τμήματα («Καθημερινή» 11/12/08) ώς την προμελετημένη, μεθοδική επιδίωξη να δολοφονήσεις τον «μπάτσο» με λοστό ή τσεκούρι, να τον κάψεις ζωντανό με μολότοφ. Και όλοι γύρω να ερμηνεύουν την «εκτόνωση» ή τον χαβαλέ σου σαν «αμφισβήτηση» και «διαμαρτυρία» για την ανεργία που σε περιμένει ή για το μάταιο της ανάπηρης σπουδής σου. Ωσάν να υπάρχει σκολιαρόπαιδο σήμερα που να διαβάζει εφημερίδα και πολιτικές αναλύσεις, να ξέρει να προβληματιστεί για το μέλλον του.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ενας εγχρωμος κόσμος στο "Πολύεδρο"

Μια σειρά από εκατό και πλέον φωτογραφίες - πρόσωπα παιδιών, εικόνες της καθημερινής ζωής και της αφρικανικής φύσης (τοπία και λουλούδια) από το μακρινό Κονγκό παρουσιάζονται στη φιλανθρωπική έκθεση φωτογραφίας του π. Θεολόγου, με τίτλο «Εγχρωμος Κόσμος» στο «Πολύεδρο» (Κανακάρη 147) στην Πάτρα, από την Τρίτη 16/12 έως και την Πέμπτη 18/12.



Αγαπητοί μου,

Στο Congo μέ μια φωτογραφική μηχανή τσέπης, παράλληλα μέ τήν εκκλησιαστική διακονία μου, απο­τύπωσα πρόσωπα και σκηνές ενός έγχρωμου κόσμου.

Αποτελεί έκφραση αγάπης ή αποτύπωση γεγονότων και ανθρώπων πού συνδέονται μέ ένα μακρινό, ασήμαντο ισως, έργο στήν καρδιά της Αφρικής.

Μπαίνοντας στον χώρο μας έχετε τήν δυνατότητα νά ρίξετε μιά ματιά στον ξεχασμένο και λεηλατημένο τρίτο κόσμο.

Άν θέλετε ακόμη, συγκρατείτε στήν μνήμη σας μερικές εικόνες πού θά γίνουν αφορμή γιά νά μας συνοδεύει και νά μας ενισχύει ή προσευχή σας.


Άν πάλι θέλετε νά αγοράσετε μία φωτογραφία, μέ ότι ποσό διαθέσετε πάνω άπό τό κόστος της*, συμμετέχετε στήν προσπάθεια πού κάνουμε νά αγγίξει τούς φτωχούς και τήν εκπαιδευόμενη νεολαία του Congo, ή αγάπη του Θεού, ή αγάπη σας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι τό "αντίδωρο" σας θά φθάσει ακέραιο παρηγορώντας ψυχές και σώματα.

Σας ευχαριστώ πού σκύψατε πάνω σ' αυτόν τον κόσμο μαζι μας.


Ιερομόναχος Θεολόγος


*Το κόστος μιας κορνιζαρισμένης φωτογραφίας ειναι 20 ευρώ.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Εσπερινές Συνάξεις