Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Ο Αρχιεπισκοπος εκοιμήθη


Ο Αρχιεπίσκοπος
Αθηνών και πάσης Ελλάδος
κ.κ.Χριστόδουλος
1974-2008
34 ετη Αρχιερατείας

"Μη στενοχωριέστε ειμαι ετοιμος να παραδώσω την ψυχή μου στο Θεό"...

Αυτά ηταν τα τελευταία λόγια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου λίγο πριν αποδημήσει εις Κύριον,στις 5.15 τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου...

Αιωνία η μνήμη του "Ποιμενάρχη της νεολαίας",του Χριστόδουλου μας...


Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008


Όχι ο θάνατος δεν νικιέται με ξόρκια…

Παίρνω αφορμή από τα λογια του Αρχιεπισκόπου «Αυτή είναι η μοίρα των θνητών», καθώς και από τις ευχές που ανταλλάξαμε ολοι αυτές τις μέρες «να γίνουμε καλλίτεροι ανθρωποι», για να παρουσιάσω μερικές σκέψεις μου.

1. Το κατ’εξοχήν πρόβλημα του κόσμου και του ανθρώπου είναι ο θάνατος.Αυτή είναι η μοίρα του κτιστού: Ότι είναι κτιστό, δημιουργημένο, εχει αρχή και τέλος.Ερχεται από το μηδέν και επιστρέφει στο μηδέν.

2. Το κτιστό, φέροντας μέσα του το μηδέν, δεν εχει καμμιά δύναμη φυσική για να το ξεπεράσει.Το κτιστό μπορεί να γίνει καλύτερο, μπορεί να βελτιωθεί, μπορεί να καλλιεργηθεί, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το μηδέν.Με την ηθική ο κόσμος βελτιώνεται, αλλά δεν σώζεται από τον θάνατο.

Οχι ο θάνατος δεν νικιέται με ξόρκια , είναι μέσα στη φύση του κτιστού.

3. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κτιστό να ξεπεράσει το θάνατο και τη φθορά, είναι να βρίσκεται σε αμμεση κοινωνία με το Ακτιστο, με Αυτό που το δημιούργησε. Το πρόβλημα δεν είναι ηθικό, αλλά οντολογικό.

Συνεπώς η σωτηρία δεν εγκειται στο κάνεις η να μην κάνεις κάτι, αλλά είναι θέμα σχέσεως, ενώσεως με το Θεό….

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Αυτη ειναι η μοίρα των θνητών


...ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ που δεν τιθασσεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμού, και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα. Αυτή είναι η μοίρα των θνητών. Κι αλλοίμονο σ' εκείνους που δεν έχουν ακόμη βρη την απάντηση στο πρόβλημα του θανάτου. Την απάντηση τη δίδει μόνο η χριστιανική πίστη...(Απο το πρωτοχρονιατικο μήνυμα του Αχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστοδούλου)

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..........













ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον αγωνα……
Ο καινούργιος χρόνος με ευρίσκει προβληματισμένο σχετικά με τα «blogs».Κατ’αρχήν να πω ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι εχω βήμα, δικό μου βήμα, και μπορώ να εκφράσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου και τις απόψεις μου δημόσια!Τι μορφή όμως θα πάρει αυτό το βήμα με προβληματίζει…Θα εχει τη μορφή ενός ημερολογίου προσωπικού (εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα, γεγονότα,) η θα είναι ένα «πνευματικό συμπόσιο», όπως το χαρακτηρίζω, και θα περιλαμβάνει λίγο απ’όλα(περιοδικό ποικίλης υλης);Κλείνω περισσότερο στο δεύτερο, γιατί εχω να παρουσιασω αντιλήψεις καινούργιες, θέματα πρωτόγνωρα από το χώρο μου, νεα περάσματα στη Ζωή!Και όλα αυτά βεβαίως σε συνάρτηση με την καθημερινότητα.
Με την ελπίδα ότι όλα ακόμη είναι ανοιχτά στη ζωή μας, ότι τίποτε δεν εχει κριθεί ακόμη, ότι το μέλλον μας είναι πιο σημαντικό από το παρελθόν μας, ότι στο δεύτερο ημιχρονο μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, ευχομαι σε ολους καλή απόδοση στον αγώνα της ζωής……καλή επιτυχία το 2008!!!